Propolis ubija sve što smeta zdravom organizmu: NARODNI RECEPT ZA ČAK 11 BOLESTI!

Propolis je prirodni ljekoviti proizvod poznat po svojoj sposobnosti da eliminira sve štetne elemente koji ometaju funkcioniranje zdravog organizma. Nevjerojatno, također posjeduje ljekovita svojstva koja mogu obnoviti oštećeno tkivo uz očuvanje zdravog tkiva. Ovaj prirodni lijek svojom djelotvornošću nadmašuje sintetske antibiotike i koristi se više od dva tisućljeća. U suvremeno doba, prekomjerna uporaba sintetskih antibiotika rezultirala je razvojem raširene otpornosti mikroba na njih. U svjetlu toga, nužno je istražiti alternativna rješenja koja se mogu pronaći u prirodi. Primarni cilj svakog liječnika je pridržavati se temeljnog načela Hipokratove zakletve, Primum non nocere, što na engleskom znači “Prvo, ne naškoditi”.

Široko je prihvaćena činjenica da sintetski antibiotici nose sa sobom rizik od neželjenih učinaka koji se mogu manifestirati trenutno ili u budućnosti. Suprotno tome, poznato je da ponude prirode nemaju neželjenih ishoda. Opsežnim istraživanjima utvrđeno je da brojna prirodna bogatstva posjeduju antibiotska svojstva.

Propolis je izuzetna tvar koja može hraniti i liječiti ljudski organizam. To je kombinacija smolastih materijala koje su pčele skupile iz cvjetanja različitih biljnih vrsta. Nakon što ga sakupe, pčele ga miješaju s izlučevinama čeljusnih žlijezda i enzimski ga mijenjaju kako bi aktivirale njegove ključne komponente, odnosno flavonoide.

Propolis je izrazitog izgleda, gorkog okusa i jedinstvenog mirisa. Boja i sastav propolisa određeni su biljnom vrstom s koje ga pčele skupljaju i godišnjim dobom. S poviješću koja se proteže preko dva tisućljeća, propolis se koristi u tradicionalnoj medicini. Zapisi iz drevnih egipatskih, babilonskih, arapskih, grčkih i rimskih društava pokazuju da je to bio visoko cijenjen i bitan proizvod. Propolis se sastoji od 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% cvjetnog praha, te raznih vitamina i minerala, organskih kiselina, polifenola i flavonoida. Ljekovita svojstva propolisa uglavnom se pripisuju flavonoidima, pigmentima koji se nalaze u voću, povrću, cvijeću i kori drveća. Flavonoidi imaju antioksidativna svojstva i odgovorni su za zaštitu biljaka od patogena iz okoliša.

Propolis se sastoji od niza flavonoida, uključujući ali ne ograničavajući se na galangin, kvercetin, krizin, kaempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin. Propolis je izvanredan prirodni lijek sa sposobnošću iskorijeniti sve što remeti zdrav organizam. Utvrđeno je da posjeduje jedinstvenu sposobnost zacjeljivanja oštećenih tkiva uz očuvanje zdravih. Razna znanstvena istraživanja potvrdila su da propolis ima prirodna anestetička, antioksidativna, antiseptička i antibiotska svojstva. Osim toga, dokazano je učinkovit protiv više virusa, uključujući gripu. Nadalje, moćno je oružje u borbi protiv gljivica i parazitskih infekcija.

Jedno od jedinstvenih svojstava propolisa je njegova sposobnost sprječavanja razvoja bakterijske rezistencije, što nema kod sintetskih antibiotika. Osim toga, propolis ne izaziva nikakve štetne nuspojave, što je nedostatak ovog potonjeg.

Za smirivanje kašlja i poticanje mirnog sna dovoljno je nanijeti propolis na prsa prije spavanja. Masti na bazi propolisa izuzetno su korisne za rane koje sporo zacjeljuju, ali i brojne kožne bolesti poput akni, ekcema, psorijaze, dermatitisa te gljivičnih infekcija vlasišta, noktiju i kože. Osim toga, propolisova mast pokazala se izuzetno učinkovitom u liječenju čireva, opeklina i uboda insekata.

Ljekovita svojstva propolisa su velika, uključujući sposobnost zaustavljanja prekomjernog rasta stanica (citostatik), te njegovu učinkovitost u liječenju benignih tumora. Nadalje, pokazalo se da propolis potiče razvoj novih stanica i pomlađivanje oštećenog tkiva. Osim toga, pokazalo se da pomaže u liječenju teških slučajeva proljeva, osobito u situacijama kada su se tradicionalni lijekovi pokazali neučinkovitima.

Propolis je izuzetan biostimulator koji uvelike pospješuje cjelokupno stanje organizma, vraća metabolizam i imunitet u stanje ravnoteže. Njegova svestrana svojstva također ga čine idealnim za liječenje bolesti uha i usne šupljine, uključujući upalu grla, zubobolju, parodontalnu bolest i loš zadah. Osim toga, pokazalo se da propolis pomaže kod hemoroida, upale mokraćnog sustava i gastritisa, što ga čini neprocjenjivim sredstvom za održavanje zdravlja.

Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, ova tvar djeluje kao snažan štit protiv slobodnih radikala. Općenito se vjeruje da su ovi radikali glavni uzrok brojnih teških bolesti, uključujući aterosklerozu, kataraktu, rak, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. Vrhunska istraživanja pokazuju da propolis ne samo da jača imunološki sustav, već ima i antikancerogena svojstva.