MUČI VAS ŽELUDAC? Ovih deset namirnica pomoći će vam ublažiti tegobe

Liječnici su desetljećima preporučali dijetu blage, lako probavljive hrane za ublažavanje želučanih tegoba koje rezultiraju proljevom. Među tim namirnicama su banane, riža, umak od jabuka i tost. Iako ne ubrzavaju proces oporavka od virusne ili bakterijske infekcije, tijelu pružaju esencijalne hranjive tvari i lako ih je konzumirati dok se nosite s neugodnim simptomima. Klinika Cleveland savjetuje da je ovo praktično rješenje za svakoga tko mora često odlaziti na zahod. Čini se da želučane bolesti nisu ograničene samo na proljev, prema mnogim pojedincima koji su izjavili da su imali i druge simptome.

Prema Freumanu, želudac se nalazi u gornjem lijevom dijelu abdomena, ispod prsnog koša. Prisutnost problema s crijevima kao što je zatvor ili hitna potreba za defekacijom ukazuju na problem u donjem dijelu crijevnog trakta. Nadutost se može pojaviti u želucu ili crijevima, a pojedinci obično govore o osjećaju nadutosti kada su puni plinova. Simptomi kao što su žgaravica, mučnina ili podrigivanje, s druge strane, ukazuju na prave želučane tegobe.

Stvaranje općeg pravila o tome koju hranu jesti je izazovan zadatak jer uvelike ovisi o jedinstvenim okolnostima pojedinca. Vrlo je korisno otkriti koju hranu vaše tijelo može podnijeti, a koju ne. Međutim, ako sumnjate da vaši želučani problemi nisu povezani s vašom prehranom, preporuča se potražiti liječnički savjet gastroenterologa kako biste otkrili temeljni uzrok. Ispod su neke opcije hrane koje bi potencijalno mogle ublažiti probleme s crijevima, ali njihova učinkovitost ovisi o specifičnim čimbenicima koji uzrokuju vašu nelagodu. Kefir, fermentirani mliječni napitak, obiluje probioticima koji pomažu u ravnoteži crijevnog mikrobioma. Osim toga, znanstveno je dokazano da potiče dobrobit imunološkog sustava i bori se protiv virusnih infekcija.

Kada su vam mogućnosti ograničene, kuhana mrkva može dati okusni poticaj vašoj prehrani. Ne samo da kuhano povrće poput mrkve i špinata poboljšava probavljivost, već se također može uključiti u jela kao što su kajgana ili juhe s temeljcem. Bijela riža je lako probavljiva hrana zbog niskog sadržaja vlakana. Osim toga, njegova škrobna priroda može pomoći u učvršćivanju rijetke stolice. Ključno je unositi nešto proteina, čak i kada se osjećate slabo. Ipak, bolje je odlučiti se za lako probavljive opcije poput ribe ili piletine umjesto crvenog mesa s visokim udjelom masnoće zbog njihove jednostavne pripreme.