DA LI SE ZNOJITE NOĆU I AKO JE HLADNO? Ovo bi moglo da ukaže na OZBILJNE SIMPTOME, obratite pažnju

Održavanje optimalne tjelesne temperature ključno je za učinkovito funkcioniranje svih organa, a znojenje je prirodni proces koji u tome pomaže. Međutim, buđenje usred noći s vlažnim plahtama nije tipična pojava i ponekad može biti znak ozbiljnijeg problema. To je osobito istinito u slučaju intenzivnog i ponavljajućeg noćnog znojenja. Različita stanja mogu uzrokovati noćno znojenje, što je posljedica promjena unutarnje temperature tijela.

U situacijama u kojima naš životni prostor ili odjeća osiguravaju toplinu, noćno znojenje možda ne izaziva zabrinutost. Međutim, ako se znojenje nastavi tijekom hladnijih razdoblja, to može biti indikacija temeljnih problema kao što su bolesti ili menopauza. Noćno znojenje može signalizirati različita stanja, kao što su primijetili stručnjaci. Osobito su žene sklonije noćnom znojenju zbog menopauze, a 80% slučajeva uključuje valunge. Profesorica Siobhan Banks sa Sveučilišta u Australiji tvrdi da su fluktuacije razine estrogena obično odgovorne za valove vrućine povezane s menopauzom, navodi britanski Sun.

Noćno znojenje nije samo stanje koje doživljavaju žene, jer ga hormoni mogu izazvati i kod muškaraca. Ovo je osobito prevladavajuće kod muškaraca s nižim razinama testosterona, inače poznato kao hipogonadizam. Nacionalna zdravstvena služba Britanije izjavila je da muškarci koji su rođeni s ovim stanjem mogu doživjeti kašnjenje u postizanju puberteta i također posjeduju manje testise. Također je uobičajeno da se ovo stanje razvije kasnije u životu, posebno među muškarcima koji imaju prekomjernu težinu ili boluju od dijabetesa tipa 2. Kada se to dogodi kasnije u životu, to se naziva muška menopauza.

Kada se tijelo bori s infekcijom, njegova unutarnja temperatura raste, što može rezultirati noćnim znojenjem kao sredstvom hlađenja. Čak i manje infekcije poput obične prehlade mogu potaknuti znojenje, kao i ozbiljniji virusi poput HIV-a. Ovaj virus ima sposobnost štetiti stanicama imunološkog sustava, smanjujući tako našu sposobnost obrane od svakodnevnih bolesti i tegoba. Noćno znojenje izazvano HIV-om često je popraćeno simptomima poput vrućice, proljeva i gubitka težine.

Noćno znojenje može se predstavljati kao simptom Hodgkinovog i ne-Hodgkinovog limfoma. Obje ove bolesti potječu od bijelih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za otpornost tijela na klice. Međutim, noćno znojenje nije jedini pokazatelj ovih bolesti. Oticanje limfnih čvorova bez boli, obično na vratu, pazuhu ili preponama, još je jedna uobičajena manifestacija ovih stanja.