OVIH ŠEST LEKOVA NIKADA NE BI TREBALO DA MEŠATE SA MLEČNIM PROIZVODIMA: Može biti opasno po vaše zdravlje

Važno je napomenuti da se neki lijekovi ne smiju uzimati istovremeno s mliječnim proizvodima. To je zbog činjenice da ljudsko tijelo sadrži veću količinu kalcija nego bilo koji drugi mineral. Kalcij je odgovoran za formiranje kostiju i zuba te za održavanje snage i fleksibilnosti određenih tjelesnih tkiva koja pomažu u kretanju. Osim toga, pomaže kod zgrušavanja krvi, zatezanja mišića i krvnih žila, a bez njega je nemoguća proizvodnja hormona.

Prisutnost visokih razina kalcija čini mliječne proizvode važnom komponentom uravnotežene prehrane, no ključno je biti svjestan mogućih interakcija s određenim lijekovima. Miješanje određenih lijekova s ​​mlijekom ili drugim mliječnim proizvodima može dovesti do smanjenja apsorpcije lijeka ili promjena u razinama kalcija u krvotoku. Međutim, to ne mora nužno značiti da treba izbjegavati mliječne proizvode tijekom uzimanja lijekova, budući da je Uprava za hranu i lijekove (FDA) dala smjernice za preporučenu količinu vremena čekanja prije ili nakon uzimanja lijekova. Ove smjernice posebno identificiraju 6 lijekova koji se ne smiju kombinirati s mliječnim proizvodima.

Hipotireoza je medicinsko stanje u kojem štitnjača ne stvara odgovarajuću količinu hormona štitnjače. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u regulaciji težine, energije, tjelesne temperature i rasta noktiju i kose. Stoga milijuni pojedinaca uzimaju lijekove za liječenje hipotireoze. Levotiroksin, poznatiji kao Synthroid, jedan je od takvih lijekova koji nadomješta nedostajući hormon štitnjače u tijelu.

Obično se lijekovi za štitnjaču uzimaju na prazan želudac, ali levotiroksin ima jedinstven zahtjev. Apsorpcija ovog lijeka može biti ugrožena hranom ili dodacima koji sadrže kalcij. Studija iz 2018. otkrila je da konzumacija mlijeka pridonosi nižim razinama cirkulirajućeg levotiroksina. FDA preporučuje pričekati četiri sata nakon uzimanja lijeka prije konzumiranja bilo kojeg mliječnog proizvoda. Antibiotici su ključni lijekovi koji se bore protiv bakterijskih infekcija, ali su neučinkoviti protiv virusa, gripe ili obične prehlade. Svake godine propisuju se milijuni antibiotika i raste zabrinutost zbog eskalacije otpornosti na antibiotike. Međutim, kad je potrebno, antibiotici su lijekovi koji spašavaju život.

Konzumacija mliječnih proizvoda može smanjiti učinkovitost određenih antibiotika zbog kalcija koji sadrže. Prema smjernicama FDA-e, preporuča se pričekati najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika prije konzumiranja mliječnih proizvoda. Ipak, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom kako biste potvrdili smije li se određeni antibiotik koji uzimate konzumirati s mliječnim proizvodima ili ne.