“ŽENA KAD NAPUNI 50 GODINA, FIZIČKI IZGLEDA KAO DA IMA 57”: Tvrdi dr Emir Solaković i otkriva kako to spriječiti

Doktor Emir Solaković otkriva zašto žena sa 50 godina izgleda starije nego što jeste.

Kardiovaskularni hirurg doktor Emir Solaković, privlači pažnju svojim izjavama o zdravom načinu života prije svega jer se gledaocima obraća direktno i bez dlake na jeziku. Ovog put govorio je za Hayat Media BIH i otkrio koji su to rizici moždanog i srčanog udara i iznio zanimljive činjenice .

– Jedan od riziko faktora za moždani i srčani udar, i oboljenja, spada i starost. Dete malo kad se rodi, njega već napadne ateroskleroza. Sa starošću ta ateroskleroza, odnosno hrđanje – da pojednostavim, hrđanje krvnih sudova se jednostavno povećava. Kako idete sa starošću, povećava se i holesterol. Druga stvar, kod starosti pošto su krvni sudovi hrđavi, očekuju se razne bolesti sa njenim posljedicama – objasnio je doktor Solaković i dodao:

– Drugi uzrok je pol. Sad, dobro me slušajte vi žene i muškarci. Žene, koje imaju menstruaciju, odnosno do menopauze, jajnici im luče jedan hormon – to su estrogeni hormoni, koji ženu štiti od ateroskleroze, od infarkta i tako dalje. Onda ćete videti da žene 1:3, u odnosu na muškarce, manje dobijaju infarkt. Ali, kada žena uđe u menopauzu, jajnici luče manje hormona, manje tog estrogena, a onda žene imaju istu tu asterosklerozu kao muškarci. Onda oboljenja idu 1 na 1. Nauka je pokušala da daje ženama estrogen, tablete i onda su oni to kompenzovali, da žene ne bi umirale. Onda su vidjeli da 50% ima manje srčanih i moždanih udara, ali su primijetili da kod tih žena postoje predispozicije za karcinom materice. Onda su počeli jednu drugu studiju da rade, da daju dvojnu hormonalnu terapiju.

Doktor Solaković objasnio je zbog lega se žene i muškarci razlikuju i kakvu ulogu igraju hormonu kada su godine u pitanju.

– Drage moje žene, ima jedna stvar koja vam se neće svidjeti. Žena koja napuni 50 godina, njoj se dodaje 7 godina starosti i žena koja ima u ličnoj karti 50, ona izgleda fizički kao da ima 57 godina. Zašto? Zato što žena, pre dobije menstruaciju, prije je spremna za oplodnju i ona je već formirana, i njen metabolizam i životni procesi već idu, za razliku od muškarca. Ali ovo vam govorim, da jednostavno, kad budete zdravo živeli i da vam bude takav život, vi ćete sa tih svojih 50 godina i tih 7 godina izgledati 20 godina mlađe. Mislim da je motiv dobar i želim vam puno sreće, da budete još mlđi – zaključio je doktor Solaković.