1 SIMPTOM SE POJAVI DAN PRIJE SRČANOG UDARA: Ako osjetite ovaj znak upozorenja – ZOVITE HITNU POMOĆ

Novo istraživanje otkriva da 50 posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara. Prema naučnicima iz Smidt Heart Instituta u Centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu Lancet Digital Health. Ostali, rjeđi znakovi upozorenja koje su osjetila oba spola uključuju napadaje i abnormalno znojenje.

“Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti”, izjavio je glavni autor studije Summet Chung.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dvije studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od 18 do 65 godina. Istraživači su također promatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživjeli srčani zastoj.

“Pacijenti koji primijete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć prije nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću vjerojatnost da će preživjeti”, poručili su naučnici, prenosi Index.hr.