DJEVOJKA JE 12 DANA JELA SAMO BANANE, KADA JE VIDJELA REZULTATE OSTALA JE UKOPANA: Ljekari imaju samo JEDNU STVAR da kažu

Julija Tarbath – nutricionista i motivacioni trener, odlučila je da uradi detoksikaciju cijelog tijela i jede samo banane 12 dana.

Ona je objasnila da su banane izuzetno kalorično voće, bogato saharozom, glukozom i vlaknima i može vas držati sitim duže vrijeme.

Prva stvar koju je primijetila tokom detoksikacije je bolje varenje. “Nisam osećala nadimanje u stomaku i moja crijeva su bila tako tiha. Također sam se osjećala opuštenije, pozitivnije i kreativnije”, objašnjava Julija.

Ona je također primijetila da je bila dobro koncetrisana.

“Po prvi put u mom životu, jedan dan je bio dovoljan da završim sve svoje dnevne poslove. Nisam bila napeta tako da sam mogla da se fokusiram na svaki zadatak.”

Njen muž Pavle je također prihvatio ovaj izazov. Pavle i Julija su vegani. Oni imaju svoje voće i farmu tako da ovaj izazov nije bio težak zadatak za njih. Prije početka ovog izazova, Julija je imala zdravstvene probleme, povećan nivo šećera u krvi, probavne probleme, Candidu, patila je od depresije, hormonskog disbalansa i ona je već duže vrijeme pokušavala da postane majka. Nakon radikalne promjene svog života, njeno zdravlje je poboljšano i ona će se uskoro ostvariti u ulozi majke.

Međuitm, neki doktori i nutricionisti ne preporučuju ovaj režim ishrane. Iako svježe voće i povrće ima manje soli i bogato je vlaknima, neki svježi proizvodi mogu biti kontraproduktivni. Karfiol, kelj i brokoli mogu oštetiti vaše štitne žlijezde i ako imate problema sa štitnom žlijezdom, treba da izbjegavate da jedete ove proizvode. Također, ljudima koji jedu samo sirovo voće i povrće može da nedostaje vitamin B12, željezo, cink i kalijum u organizmu, što dovodi do anemije. To je razlog zašto se ovaj režim ishrane ne preporučuje starijim osobama, trudnicama i djeci.

U svakom slučaju, ako razmišljate da uvedete radikalne promjene u vašoj ishrani, obratite se ljekaru ili nutricionisti