DOKTOR VOJA OTKRIO KOJA ZIMNICA IMA NAJVIŠE HEMIKALIJA: Svi je jedemo, a U OVOM SLUČAJU POSTAJE OTROV

Uskoro nam se približava zima, a domaćice se već pripremaju za pripremu zimnice.

Iako veliki broj misli da od zimnice nema ničeg zdravije, doktor Perišić upozorava da su paprike dobre samo svježe, a da nakon dugoročnog obrađivanja može sadržati hemikalije

Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuhamo ajvar najveći dio njega će nestati. Kupus je, za njega, “kralj povrća”, bilo da je svjež ili ukiseljen. “, kazao je gastroenterolog za Prva Tv.

Kupus je najbolji ukiseljen, ali i svjež može imati samo korisno dejstvo za naš organizam i imuni sistem. Jedan napitak od od ovog povrća “vraća ljude u život”.

“Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika”, objasnio je on.

Kupus ima mnogo dobrih bakterija koje su veoma svrsishodne za naš digestivni sistem, te je upozorio domaćice šta nikako ne treba da rade prilikom pripremanja zimnice kako ne bi ubile ove bakterije.

“Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije”, rekao je dr Perišić i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

“Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite korjen, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se prije jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere”, nagalasio je gastroenterolog.

Kiseli kupus savetuje prije nego svježi, mada naglašava da i svjež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je “kritikovao” i jedno povrće koje ne voli!

“Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate”, istakao je doktor.

Od drugih namirnica koje možemo da ukiselimo ili očuvamo preko zime na drugi način, izdvaja ren, te navodi na koji način je najbolje da ga pripremimo i sa ostalim povrćem “ukombinujemo”.

“Stavite ga u paprike, stabljike otpuštaju jednu materiju koja uništava mikrobe! Znam da ne može svako da jede ren, ali ga samo stavite pored paprike u tegli, on će otpustiti sve te materije, ne morate ni da ga jedete poslije”, rekao je doktor Vojislav Perišić.

Ren u medu je, kazao je doktor, “genijalna ideja”. Med ima jako antioksidativno, a ren antiinfektivno dejstvo. Ostalo konzervirano povrće, nažalost, ocjenjuje kao ne baš korisno.

“Kada je u pitanju turšija, ali ako nema fermentacije, nema ona neko dejstvo. Pa, ne može da se fermentiše krastavac. Evo recimo kisela paprika. To je samo paprika sa hemikalijama koje sprečavaju truljenje, a šta ta paprika ima od sastojaka sama po sebi, ima i to je to. U turšiji je beznačajna. Bolje je onda da jedemo sveže povrće, osim kupusa”, rekao je doktor na kraju.