U SUSRET HLADNIJIM DANIMA: S ovim trikom ćete zauvijek zaboraviti na kondenzaciju

Današnji suvremeni prozori mogu se pohvaliti nizom prednosti, od smanjenja buke do zadržavanja topline. Međutim, kao što je tipično u životu, svaka prednost dolazi s nedostatkom. U tom slučaju, nekoliko dana nakon postavljanja, prozori imaju tendenciju nakupljanja prekomjerne kondenzacije.

Zašto se to događa i kako to možemo spriječiti?

Prema Firenewsu, nesrazmjer između temperature zraka unutar i izvan prostorije temeljni je uzrok kondenzacije. Staklo djeluje kao barijera između ta dva okruženja, a kada para dođe u dodir s njim, pretvara se u vodu i nakuplja u obliku kondenzacije.

Kada je temperatura u prostoriji niska i postoji visoka razina vlažnosti, vjerojatnije je da će doći do kondenzacije. Nasuprot tome, u toploj i sušnoj prostoriji kondenzacija obično nije problem. Drveni okviri prozora često imaju male pukotine koje dopuštaju suhom vanjskom zraku da uđe u prostoriju, smanjujući ukupnu vlažnost. Nažalost, prozori koji su stalno vlažni nisu samo ružni; ukazuju na nezdravu okolinu unutar stambenog prostora. Pretjerana vlaga može dovesti do razvoja raznih vrsta plijesni i gljivica, dok neadekvatan protok zraka može uzrokovati nakupljanje ugljičnog dioksida, povećavajući razine otrovnih tvari u zraku. Posljedično, stanovnici mogu doživjeti štetne zdravstvene učinke.

Kako biste osigurali pravilan protok zraka u kuhinji, možete poduzeti nekoliko koraka. Prvo, važno je još jednom provjeriti ventilacijski sustav da vidite je li začepljen ili zahtijeva veću rešetku. Osim toga, ugradnja ventilatora u kuhinji također može pomoći u poboljšanju ventilacije.

Jedan važan korak u održavanju cjelovitosti zgrade je pregled ima li potencijalnih pukotina. Ovi otvori mogu omogućiti prodor hladnog zraka i vlage, što u konačnici hladi cijelu strukturu.

Prilikom projektiranja prozora važno je imati na umu da širina prozorske klupice ne smije biti pretjerana. Osim toga, važno je osigurati da radijator ne zaklanjaju predebele zavjese.

Kako biste učinkovito izolirali svoj dom, preporučuje se angažiranje stručnjaka za vanjsku izolaciju. Iako može zahtijevati malo truda i troškova, rezultat je vrijedan toga. Izolacijom zidova možete osigurati da vaš dom zadrži toplinu tijekom zime i održava hladnoću tijekom ljetnih mjeseci.

Kako biste spriječili višak vlage, preporuča se ukloniti sve biljke ili akvarije s prozorske daske.

Treba uložiti napore da se smanji razina vlage u okolnom okolišu.

Preporuča se da zadatak postavljanja prozora dodijelite samo kvalificiranim stručnjacima s bogatim iskustvom i da nadgledaju njihov napredak.

Većina suvremenih prozora opremljena je prilagodljivim mehanizmima. Osiguravanje da su vaši prozori odgovarajuće i brzo podešeni pomoći će u otkrivanju optimalne metode ventilacije.