OVO SVI BACAJU, A NE ZNAJU KOLIKO JE VREDNO I KORISNO

Toliko smo puta slušali o svim blagodetima limuna za naš organizam, kao izrazitog antioksidanta koji obiluje vitaminom C, i o preporukama da je uvrstimo u našu svakodnevnu rutinu kada je zdrav životni stil u pitanju.

Stoga, ne sumnjamo da je limunada postala i jedan od vaših omiljenih napitaka. Međutim, šta se dešava sa korom od limuna? Da li je ona beskorisna? Ne, nikako, već upravo suprotno od toga – možemo je upotrebiti kao npr. sredstvo za čišćenje, i na još mnogo načina.

Limunovo maslinovo ulje
Narendajte 3 kašičice limunove kore i dodajte ih u kašiku maslinovog ulja – to je proporcija, a količinu možete povećavati, naravno. Ostavite sve zajedno da odleži 2 nedelje i dobićete limunovo maslinovo ulje, spremno za upotrebu i sjajnog osvežavajućeg ukusa.
Korisno je da ga konzumirate na dnevnoj bazi, bilo kao dodatak ishrani, ili ujutru na prazan stomak, jer ima funkciju pročišćavanja celog organizma.

Limunove kocke leda
Dodajte narendanu koru limuna u modlu za led, sipajte vodu i vratite nazad u zamrzivač. Videćete da vaše piće nikada više nećete moći da zamislite bez ovog osvežavajućeg dodatka.

Protiv neprijatnih mirisa
Kako biste apsorbovali neprijatne mirise iz npr. vaše kante za smeće, stavite nekoliko korica limuna na dno. Limunova kora će upiti sve neprijatne mirise, a potrebno je, naravno, da je menjate na svaka dva do tri dana.
Limunovu koru možete staviti i u vaše patike ili cipele, ukoliko imate problem sa neprijatnim mirisima stopala.

Očistite mikrotalasnu

Stavite 5 debelo narendanih limunovih kora pomešanih sa vodom u činiji, i sve zajedno stavite u mikrotalanu pećnicu. Držite zagrejano na najjačoj temperaturi oko 5 minuta.
Na ovaj način, iznutra ćete očistiti vašu mikrotalasnu. Sa peškirem obrišite zidove mikrotalasne i vaša pećnica će biti kao nova!

Istrebite mrave iz vašeg doma
Problem sa mravima u domaćinstvu, pogotovo u kuhinji, nije tako redak problem. U rešavanju istog vam može pomoći limunova kora. Postavite kore od limuna na mesto koje je problematično.
Limun ima prirodnu aromu koja je odbojna za mrave, tako da ćete se na ovaj način, lako i bezbolno rešiti malih napasti.

Čišćenje kože
Protrljajte limunovom korom lice više puta i vaša koža će sigurno biti čistija i blistavija. Samo nemojte preterivati kako ne biste skroz pobeleli kožu lica, jer limun ima funkciju izbeljivanja.Vitamin C puder napravljen na ovaj način možete koristiti u smoothie-jima ili pijaćoj vodi. Poboljšaće nivo C vitamin u vašem organizmu, a sve što je potrebno da uradite je sledeće: Iseckajte na četvrtine limunovu koru, ostavite ih da se osuše na nekoliko dana, a zatim ih sameljite u puder.

Osvežite mašinu za pranje posuđa
Dodajte par korica od limuna u vašu mašinu za suđe, kako biste isprali i osvežili njenu unutrašnost, i oslobodili je naslaga koje prouzrokuju neprijatne mirise.
Osvežite vaš frižider
Stavite nekoliko kora od limuna u frižider. One će apsorbovati neprijatne mirise i dati vašem frižideru jedan savim novi, svež i prijatan miris.