Možemo se nehotice otrovati: Prevelika doza ovog vitamina izaziva ozbiljne posledice po život

Prošle godine je zabeležen slučaj čoveka koji je tri meseca bio hospitalizovan nakon što je osetio povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ, dijareju i gubitak težine


Kada je u pitanju unos vitamina, takođe treba paziti da ne preterujete, jer to može dovesti do ozbiljnih posledica. Kada je u pitanju vitamin D, poznato je da je jedan od glavnih izvora ovog vitamina sunčeva svetlost. Međutim, neke namirnice, kao što su losos, jaja, neke pečurke i obogaćeni mlečni proizvodi, takođe su dobri izvori ovog vitamina.

Unošenje dovoljne količine vitamina D je izuzetno važno, posebno za osobe starije od 70 godina. Vitamin D je povezan sa unosom kalcijuma, koji pomaže u izgradnji koštanog tkiva. S obzirom na to da gustina kostiju počinje da se razgrađuje nakon 50. godine, odabir hrane bogate kalcijumom i dovoljno vitamina D su ključni za jačanje kostiju koje stare i sprečavanje zdravstvenih problema sa kostima.

Međutim, prekomerni unos vitamina D može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Znaci trovanja

Prošle godine je zabeležen slučaj čoveka koji je tri meseca bio hospitalizovan nakon što je osetio povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ, dijareju i gubitak težine. Ovi simptomi su rezultat prevelike doze suplemenata vitamina D.

Naime, iako je trovanje vitaminom D retka pojava, do njega može doći ako se organizam prekomerno izloži ovom vitaminu putem suplemenata. Trovanje se neće dogoditi izlaganjem suncu, a suplementi su najverovatnije uzrok bilo koje toksičnosti vitamina D koju bi pojedinac doživeo. Dugotrajna toksičnost vitamina D izaziva povišen nivo kalcijuma u ​​krvi.

Visok nivo kalcijuma može dovesti do oštećenja tkiva i krvnih sudova, kao i do nekih od ranije navedenih teških simptoma – mučnine, slabosti, povraćanja i učestalog mokrenja, piše TheHealthi i savetuje da se prvo razgovarate sa lekarom ako odlučite da uzimate suplementi.