I nokti na nogama mogu da otkriju bolest: Ako primetite ove promene, moguće je da vas je napao “tihi ubica”

Ali, ako ste primetili da su vam nokti na nogama postali lomljivi ili sporo rastu, možda je vredno provere

Visok nivo holesterola može da izazove nešto što se zove periferna vazdušna bolest (PAD) – gde se nakupljaju masne naslage i blokiraju arterije. To izaziva promene na na noktima na nogama, jer je protok krvi ograničen na stopala.  Grčevi u stopalima i nogama, utrnulost ili promena boje kože mogu signalizirati da nešto ozbiljno nije u redu, kažu lekari Britanske asocijacije za srce.

Kod perifernih vaskularnih bolesti (PVD), krvni sudovi postaju uski, stvrdnuti ili začepljeni – ovo ograničava protok krvi u udove, najčešće u noge i stopala. PVD može uzrokovati smanjeni rast dlaka na nogama, crvenkasto plavu ili bledu kožu, rane ili čireve koji neće zarastati na nogama i stopalima, debele neprozirne nokte na nogama ili utrnule i teške mišiće. U naprednijim stadijumima, ljudi mogu razviti kritičnu ishemiju udova.

Ozbiljna blokada krvi u donjim udovima dovodi do jakih bolova u stopalima i prstima, čak i kada sedite i ne radite ništa. Faktori rizika, osim visokog holesterola, uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost i fizičku neaktivnost.