Jedan simptom RAKA BUBREGA javlja se dok smo na WC-u: AKO GA UOČITE ODMAH IDITE DOKTORU

RAK BUBREGA je rak koji počinje u našim bubrezima.

Kako donosi Mayo klinika, oni se nalaze iza trbušnih organa, s po jednim bubregom sa svake strane kralježnice. U odraslih je karcinom bubrežnih stanica najčešći tip raka bubrega. Mogu se pojaviti i druge manje uobičajene vrste raka, dok djeca imaju veću vjerojatnost da će razviti vrstu raka bubrega koji se naziva Wilmsov tumor.

Isto tako, dosadašnji podaci pokazuju kako je učestalost raka bubrega u porastu. Jedan od razloga za to može biti činjenica da se tehnike snimanja kao što je kompjuterizirana tomografija (CT) sve češće koriste. Ovi testovi mogu dovesti do slučajnog otkrivanja više karcinoma bubrega, a dobra je stvar što se ova vrsta raka često otkrije u ranoj fazi, kada je rak malen i ograničen isključivo na područje samog bubrega.

No kako znati da osoba ima rak bubrega? Iako simptomi nisu uvijek potpuno uočljivi, doktori naglašavaju kako se jedan od ranijih znakova upozorenja pojavljuje dok smo na WC-u. Radi se o krvi u urinu.

Naime, u većini slučajeva dolazi do krvi u mokraći koju najčešće primijetimo upravo kada obavljamo malu nuždu. To je ujedno i najčešći razlog zbog kojeg se oboljeli od raka bubrega javljaju liječniku.

Ostali simptomi koji mogu ukazivati na to da je riječ o raku bubrega podrazumijevaju bolove u donjem dijelu leđa, izraslinu u trbuhu, nagli gubitak apetita, neobjašnjivo mršavljenje te anemiju. Ako bilo koji od ovih simptoma potraje dulje vrijeme, svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.