8 ZNAKOVA DA VAM NEDOSTAJE VITAMIN D: Posljedice mogu biti OZBILJNE, zato doktori ODMAH predlažu DA URADITE OVO

Nedostatak vitamina D nije naivna stvar i može dovesti do mnogobrojnih zdravstvenih problema. Oslabljen imunitet, depresivno raspoloženje, bolovi u mišićima i kostima, opadanje kose, samo su neki od simptoma nedostatka vitamina D.

Ako sumnjate da imate deficit vitamina D, nikako nemojte na svoju ruku da uzimate suplemente, već otiđite kod doktorai i izmerite nivo vitamina D u krvi. Čim utvrde nedostatak vitamina D, započinje liječenje i detaljna provjera tijela.

Simptomi koji ukazuju na deficit vitamina D:

1. Česte upale i prehlade

Vitamin D igra veoma značajnu ulogu u radu našeg imunološkog sistema. Ukoliko ste skloni čestim prehladama i gripi, razlog može biti upravo nizak nivo vitamina D u organizmu.

Što imate manje vitamina D tijelo će početi da napada sopstvene zdrave ćelije što može dovesti do raznih poremećaja, poput multiple skleroze, upalne bolesti crijeva, celijakije, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, psorijazu i td, piše Psihologis.

2. Iscrpljenost i umor

Istraživanja su pokazala da i relativno blago snižene vrijednosti D vitamina mogu dovesti do osjećaja hroničnog umora i tako izazvati glavobolju.

3. Bol u kostima i leđima

Vitamin D je također vrlo bitan i za zdravlje naših kostiju. On, pored ostalog, poboljšava apsorpciju kalcijuma. Bol u kostima (noge, rebra, zglobovi), posebno u donjem dijelu leđa, mogu značiti da vam nedostaje vitamina D.

4. Depresivno raspoloženje

Istraživanja su pokazala da postoji veza između vitamina D i raspoloženja, posebno kod osoba starijeg doba. Takođe, ljudi koji žive u sjevernim zemljama su skloniji depresivnom raspoloženju, naročito zimi, kada su dani veoma kratki. Zato se tamo vitamin D redovno nadoknađuje uzimanjem suplemenata.

5. Sporo zarastanje rana

Vitamin D pomaže kod regeneracije tkiva i u borbi protiv upalnih procesa. Sporo zarastanje rana može ukazivati na manjak vitamina D. To se odnosi i na sporije zarastanje rana kod dijabetičara.

6. Gubitak koštanog tkiva

Vitamin D je taj koji omogućava aporpciju i kalcijuma i fosfora. Drugim riječima, čak i kada dodatno unosimo ove minerale, oni se neće moći adekvatno iskoristiti bez dovoljne količine vitamina D u tijelu.

7. Gubitak kose

Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose je stres. Međutim, često se previđa da gubitak kose može biti i posljedica manjka određenih nutrijenata u organizmu, posebno vitamina D.

8. Bolovi u mišićima

Teško je odrediti konkretan uzrok boli u mišićima, ali ona može biti povezana sa deficitom vitamina D. Naime, receptori vitamina D su prisutni u nociceptorima. Nociceptori su senzorni neuroni koji šalju signale o potencijalnim problemima u organizmu.

Ako naš mozak interpretira taj signal kao objektivan problem/prijetnju, dolazi do stvaranja osjećanja bola. Dugotrajna bol u mišićima može ukazivati na pojačanu osjetljivosti na bol, odnosno, na manjak vitamina D u organizmu.

(Stil.kurir)