5 RANIH SIMPTOMA RAKA GRLIĆA MATERICE: Važno sa sve žene, ako se uoče na vrijeme, moguće je IZLJEČENJE

Rak grlića materice je drugi najčešći rak koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima se može spriječiti. Ako se otkrije u ranoj fazi velike su šanse da ga pacijentkinja preživi, zato je izuzetno važno da se što ranije otkriju simptomi raka grlića materice

materica

Jo’s Cervical Cancer Trust, britansko udruženje koje radi na prevenciji raka grlića materice, objavilo je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest.

Krvarenje

Možda vas ovo interesuje?

Najčešći i najraniji simptom raka grlića mterice je neuobičajeno krvarenje

Događa se kad ćelije raka počnu rasti na tkivu grlića. Posebno je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu. Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka.

Neugodnost ili bol tokom odnosa

Bol za vreme odnosa  može ukazivati na različite probleme, a jedan od njih je i rak grlića materice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa ili karlici, posetite ginekologa.

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcioniše kako bi trebalo. Primijetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme idite kod ljekara što pre.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proliva, začepljenosti ili oticanja nogu.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se ljekaru što pre, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Takođe je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izuzetnorazito važno da se redovno testirate.

Možda vas ovo interesuje?