ZAŠTO PALAČINKE NEKAD BUDU ŽILAVE: Svi pravimo veliku grešku u pripremi, evo šta treba uraditi i bit će MEKANE KAO DUŠA

Ponekad i pored svih torti i kolača, rolata i kremova, najviše priželjkujemo “dobre, stare” palačinke.

Recept za dobro tijesto je vrlo jednostavan: jaja, brašno, mlijeko ili voda, malo soli i – spremno je za prženje. Naravno, mnoge domaćice će reći da je obavezna kisela voda ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lijepe i bez nje.

Jedna od tajni vještih kuharica je i da dodaju malo praška za pecivo, ali ni to nije obavezno. Ista je situacija i sa uljem – neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku. Ali zašto nekad ne ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u tijesto?

Odgovor je prost, a malo njih ga zna – zato što ste previše dugo mutili tijesto! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa vjeruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.

A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije. Poenta je, tako, u nečem sasvim drugom – treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mlijeko i onda brašno, pa izmiješate samo toliko da ujednačite masu. Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem. Kad ih ispržite, palačinke će biti meke “kao duša”.

Novi.ba/Lepa&Srećna