Vlaga u vašem domu može izazvati zdravstvene probleme, evo kako je spriječiti

Mnogi su znaci prisutnosti vlage i plijesni u prostoriji, ali osim što su neugodni za oko i njuh, mogu imati i opasne posljedice na vaše zdravlje.

Ovisno o godišnjem dobu, mijenja se razina vlage u zraku pa tako i u domu. Općenito je viša ljeti, a niža tokom zimskih mjeseci, ali idealno bi bilo kada bi vlažnost u vašem domu uvijek bila između 30 i 50 posto.

Kao prva posljedica vlage, dolazi plijesan – sićušni organizmi koje možemo pronaći gotovo posvuda. Iako sve vrste plijesni nisu opasne za zdravlje, do sada ih je otkriveno više od 100.000 vrsta, a kada su prisutne u velikom broju, mogu izazvati alergijske reakcije sa simptomima sličnim onima koje uzrokuje pelud biljaka.

Preporuka je odmaknuti namještaj od zidova kako bi zrak mogao bolje cirkulirati. Također, važno je da nakon tuširanja obrišete zidove kao i vrata tuš kabine, a tokom kuhanja uvijek imajte uključenu kuhinjsku napu te redovino pregledavati filtere. Kada grijete prostor u hladnijim mjesecima, važno je da temperatura ne padne ispod 15 °C, čak i noću.

Ako u vašem domu primijetite povećanje razine vlažnosti, stalno curenje, deformirane površine i dugotrajan miris plijesni, bitno je da reagirate na vrijeme kako biste sačuvali svoj životni prostor, ali i zdravlje.

Ako ovaj problem prepoznate u svome domu, važno je potražiti stručnu pomoć kako biste ga riješili na vrijeme i spriječili daljnje širenje. Ključno je otkriti izvor vlage koji može biti pukotina na zidu ili krovu kuće.