UPALA JAJNIKA M0RA DA SE LIJECI: Ovo Su Simptomi Koji Nepogrešivo Govore Da Hitno Morate Kod Ginekologa

Rana dijagnoza i lečenje upale jajnika mogu sprečiti ozbiljne komplikacije, uključujući oštećenje jajnika, neplodnost ili širenje infekcije na druge organe u telu

Upala jajnika, poznata i kao oophoritis, predstavlja zapaljenje jajnika i često se javlja kao komplikacija neke druge infekcije u telu. Uzroci upale jajnika mogu biti bakterijske ili virusne infekcije, ali ponekad i autoimune bolesti ili poremećaji imunološkog sistema mogu dovesti do ovog stanja.

Možda vas ovo interesuje?

#Lupon

Simptomi upale jajnika mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja, ali neki od tipičnih simptoma uključuju:

Bol u donjem delu stomaka – Ova bol se često javlja sa jedne strane donjeg stomaka, gde se nalazi zahvaćeni jajnik. Bol može biti oštra, grčevita ili tup, i može biti prisutna tokom celog dana ili samo povremeno.

Groznica – Povišena telesna temperatura može biti znak infekcije u telu, uključujući i upalu jajnika.

Mučnina i povraćanje – Ovi simptomi su česti kod infekcija u telu i mogu biti prisutni kod upale jajnika.

Promene u menstrualnom ciklusu: Upala jajnika može uticati na menstrualni ciklus, što može uključivati ​​nesimetrično krvarenje, bol tokom menstruacije ili izostanak menstruacije.

Bol tokom seksualnog odnosa: Ova bol može biti uzrokovana zapaljenjem jajnika ili drugim sličnim stanjima.

Promene u urinarnom sistemu: Upala jajnika može izazvati bol tokom mokrenja ili često mokrenje.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom lekaru. Rana dijagnoza i lečenje upale jajnika mogu sprečiti ozbiljne komplikacije, uključujući oštećenje jajnika, neplodnost ili širenje infekcije na druge organe u telu. Vaš lekar će možda preporučiti upotrebu antibiotika ili drugih terapija za lečenje upale jajnika, a možda će biti potrebno da se izvrši i hirurška intervencija ukoliko je stanje ozbiljno.

NAJZENA.RS

Možda vas ovo interesuje?