STRUČNJAK OTKRIO KOJA HRANA “RESETUJE” VAŠA CRIJEVA: Gubićete na KILOGRAMIMA čim krenete jesti, NEMA ZDRAVIJE OD NJE

Gubitak težine i zdravlje crijeva su usko povezani.

Crijeva se često nazivaju „drugim mozgom“, i imaju vitalnu ulogu u varenju, apsorpciji hranljivih materija i održavanju zdravog imunog sistema.

Jedan od ključnih faktora u ovom odnosu je konzumacija prebiotičke hrane. Uz stručni uvid, istražićemo kako uključivanje prebiotičke hrane u ishranu može pomoći da obezbedite dobro zdravlje creva i efikasno upravljate svojom težinom.

Džulija Čebotar, nutricionista, navela je neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete da jedete da biste resetovali creva i izbacili višak masti.

Otkrila je da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera prebiotičke hrane koju možete da konzumirate i koja može pomoći u gubitku težine i poboljšanju zdravlja creva.

Ona dalje objašnjava da prebiotici podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Uravnotežen i raznovrstan mikrobiom creva povezan je sa poboljšanim varenjem, imunološkom funkcijom i smanjenom upalom, što je sve važno za opšte zdravlje i upravljanje težinom.

Optimalno izbalansiran mikrobiom crijeva može poboljšati asimilaciju vitalnih hranljivih materija, potencijalno dovesti do poboljšanog metabolizma i boljeg osjećaja opšteg zdravlja.

„Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste prebiotičkih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili uživati kao užina. Praziluk sadrže inulin, moćna prebiotička vlakna. Dodajte ga u supe, variva ili kao dekoraciju jelima. Špargle je ukusan izvor prebiotičkih vlakana. Uživajte u njima kuhanim na pari, pečenim ili u salatama“, napominje Čebotar.

Uključivanje prebiotika u vašu ishranu može biti izuzetno jednostavno i praktično. Mnoge uobičajene namirnice su prirodno bogate prebiotičkim vlaknima, poput onih koje je Čebotar spomenuo. Uključujući ove namirnice u svoje dnevne obroke, možete bez napora da podstaknete rast korisnih crijevnih bakterija, podržavajući ne samo vaše zdravlje digestivnog trakta, već i svoje ciljeve u kontroli težine.

Ona zaključuje ponavljajući da su prebiotičke namirnice dragocjene i za zdravlje crijeva i za potencijalne koristi za gubitak težine. Međutim, treba ih integrisati u dobro zaokruženu ishranu koja uključuje raznovrsnu cjelovitu hranu. Podjednako je važno da ih postepeno uvodite u vašu ishranu od suštinskog značaja kako biste mikrobiomu creva dali vremena da se prilagodi i napreduje, prenosi Klix.