Šparoge su prijeki lijek: Evo šta sve liječe i zašto ih moramo češće konzumirati

Ovo popularno povrće dolazi u raznim bojama, uključujući zelenu, bijelu i ljubičastu. Koristi se u jelima širom svijeta, uključujući fritaju, tjestenine i pomfrit. Šparoge su takođe niskokalorične i prepune neophodnih vitamina, minerala i antioksidansa. Ovaj članak otkriva 7 zdravstvenih blagodati šparoga, a sve podržane naukom.

1. Mnogo hranjivih sastojaka, ali malo kalorija

Šparoge su niskokalorično povrće koje je izvrstan izvor esencijalnih vitamina i minerala, posebno folata i vitamina A, C i K.

2. Dobar izvor antioksidansa

Šparoge su dobar izvor antioksidansa, uključujući vitamine C i E, flavonoide i polifenole. Antioksidanti sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

3. Mogu poboljšati probavno zdravlje

Kao dobar izvor vlakana, šparoge promiču pravilnost i zdravlje probavnog sustava i mogu vam pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

4. Idealne su podrška za zdravu trudnoću

Šparoge sadrže puno folata (vitamin B9), važnog hranjivog sastojka koji pomaže smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi tijekom trudnoće.

5. Pomažu u smanjenju krvnog pritiska

Šparoge sadrže kalij, mineral koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska. Pored toga, istraživanje je otkrilo da šparoge mogu sadržavati aktivni spoj koji širi krvne žile, čime snižava krvni pritisak.

6. Mogu vam pomoći da smršate

Šparoge imaju brojne osobine koje je čine hranom prihvatljivom za mršavljenje. Ima malo kalorija, puno vode i bogato je vlaknima.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru.