SIPATE LI VRUĆU VODU U DŽEZVU KADA KUHATE KAFU? Stručnjaci kažu: To je velika greška – saznajte zašto!

Kada kuhate kafu ili čaj, da li imate običaj da u džezvu ili kuhalo sipate vruću vodu iz bojlera kako biste ubrzali proces zagrijavanja? Ako to radite, pravite veliku grešku, kažu stručnjaci iz američkog Istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju.

Oni napominju da je uvijek bolja ideja koristiti hladnu vodu za kuhanje toplih napitaka, ali i hrane.

“Kvalitet tople vode iz bojlera je lošiji, ona nije za piće. Prvenstveno je namijenjena za pranje veša, posuđa i svega ostalog, a hranu i bilo šta što unosimo u organizam čak treba i ispirati hladnom vodom. Vruću vodu ne možemo baš nazvati ‘otrovnom’, u njoj nema kalijum cijanida, ali svakako je preporučljivije kuvati hranu u hladnoj, kao i koristiti je za pripremu čaja, kafe i drugih toplih napitaka, objašnjavaju stručnjaci.

(novi.ba/mondo.rs)

BONUS:

TURKINJA POKAZALA KAKO SE PRAVILNO KUHA TURSKA KAFA: Iznenadićete se koliko je drugačija od naše “domaće”

Dilara je Turkinja koja se prije nekoliko godina udala za Aleksandra, a par živi u Bosni i srećno je u braku. Ona je veoma simpatična i vesela mlada žena koja je izuzetno aktivna na društvenim mrežama i često snima priloge o tome kako izgleda njen život na Balkanu. Ona odlično govori naš jezik, pa upravo na tom jeziku bilježi razna iskustva kroz koja svakodnevno prolazi.

Dilara je poznata pod korisničkim imenom @jednaturkinja, a pored zanimljivih životnih situacija, šaljivih videa, kulturnih razlika između Turske i Bosne, na svom profilu rado dijeli praktične savete i tradicionalne turske recepte. Jednom prilikom je pokazala kako se pravi prava, pjenušava turska kafa, a njen recept prenosimo u celosti.

Ovo su upute:

Prvo izmjerite vodu za jednu šoljicu, sipajte je u džezvu, pa dodajte jednu kašičicu kafe. Kratko promiješajte, ali nastavite da kuvate bez miješanja, a kada provri sakupite penu kašikom i stavite u pripremljenu šolju. Zatim vratite lonac za kafu na šporet i sačekajte da kafa ponovo proključa, a ostatak sipajte u šolju. Primijetićete da je postupak ipak drugačiji u odnosu na ustaljeni domaći način kuhanja kafe i da pijemo mnogo jaču kafu.