SIMPTOM RAKA KOJI SE POGORŠAVA NOĆU: Toliko je “običan” da ga svi ignorišu, a znak je da bolest ušla u OPASNU FAZU

Kašalj se javlja kao simptom raka debelog crijeva taj kada se bolest drastično pogorša.

Razvoj raka debelog crijeva, takođe poznat kao kolorektalni karcinom, može da se otkrije zahvaljujući jednom iznenađujućem simptomu koji se pogoršava noću. Riječ je o upornom kašlju, a koji je najizraženiji u kasnim večernjim satima.

Prema stručnjacima iz “Cancer Research UK”, kašalj može da ukaže na to da se rak proširio na pluća. Kada je u poodmakloj fazi, kolorektalni rak se širi na ovaj organ, ali i jetru.

Najčešće, ljekari dijagnostikuju rak debelog crijeva tek kada dođe u ovu fazu. Osim kašlja, oboljeli može da ima i sljedeće simptome:

-kratak dah,
-infekcije donjih disajnih puteva,
-iskašljavanje krvi,
-nakupljanje tečnosti u grudima i plućima.

Uobičajeni simptomi kolorektalnog karcinoma su umor, slabost i gubitak apetita. U progresivnom stadijumu, mogu da budu praćeni nelagodom ili bolom u desnoj strani trbušne duplje, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem stomaka (ascites), žuticom i svrabom.

Prema stručnjacima iz “Cancer Research UK”, rizik od razvoja kolorektalnog raka zavisi od faktora kao što su starost, genetska predispozicija i način života. Ishrana takođe može da utiče na rizik od razvoja raka. U najčešće faktore rizika se ubrajaju preterivanje u konzumaciji crvenog i prerađenog mesa, gojaznost, kao i nedovoljna količina vlakana u organizmu.

MONDO