Reform torta: odlična čokoladna torta s orasima

POTREBNO:

Za kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 3 žlice oštrog brašna

Za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca

Za karamel:

  • 100 g šećera

I još: 3-4 žlice krupno mljevenih oraha

PRIPREMA:

Za kore miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Tada dodati šećer pa miksati jošjoš 3-4 minute dok se sav šećer ne otopi. Primjetiti ćete kako je snijeg postao sjajan. Tada umiksati i brašno te na kraju orahe.  Masu rasporediti ravnomjerno preko papira za pečenje u velikom limu od pećnice. Papir za pečenje prethodno premazati sa uljem kako bi ga lakše odvojili od kore nakon pečenja. Peći u pećnici zagrijanoj na 170C 25 minuta. Pečenu koru malo prohaditi, iskrenuti iz lima pa odvojiti papir za pečenje. Kada se potuno ohladiti izrezati je na tri jednaka dijela.

Za kremu pripremiti veći lonac sa vodom i jedan drugi lonac samo malo manji od toga u kojemu je voda. Tako će se krema kuhati na pari. Uključite plin i neka se sve skupa polako zagrijava kako voda u posudi ispod bude polako ključala. U Posebnoj posudi miksati žumanjke sa šećerom 3 minute. Prebaciti potom tako izmiksanu masu u lonac u kojemu će se kuhati. Uz neprestano miješanje kuhati kremu od žumanjaka i šećera 4 minute. Nikako duže! Ako ju budete kuhali duže, nakon hlađenja će biti toliko gusta i tvrda ju nećete moći pomiješati sa čokoladom, a pogotovo ju nećete moći razmazati preko kolača. Znači, paziti na vrijeme! 

Idemo dalje…na redu je čokolada…

U međuvremenu čokoladu otopiti ili na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kada je krema od žumanjaka skuhana, nakon 4 minute, dodati čokoladu, promiješati i prokuhati sve zajedno još 2 minute. Maknuti posudu sa lonca na kojemu se kuhalo, pa uz miješanje ohladiti. Kada se krema ohladi na sobnoj temperaturi umiksati maslac koji prethodno treba izraditi mikserom kako bi bio mekan i maziv.

Za karamel otopiti šećer na laganoj vatrici uz miješanje dok ne postane potpuno tekuća tamno smeđa masa. Izliti ga na pladanj prekriven komadom papira za pečenje i pustiti da se ohladi i stisne. Tada ga možete ili samljeti na mašinicu za mljevenje ili izlupati valjkom u sitne mrvice.

Reform torta se slaže tako da na pladanj stavite jednu koru, premažete trećinom kreme, poklopite drugom korom, premažete drugom trećinom kreme, poklopite trećom korom i premažete zadnjom trećinom kreme. Preko svega posipati krupno mljevene orahe i usitnjeni karamel.

Ohladiti potpuno i poslužiti rezano na šnite. Dobar tek!

Izvor: recipeci.com