Raste na svakom koraku, a vrijedi kao suho zlato: IZNENADIT ĆETE SE KAD ČUJETE ZA ŠTA JE DOBRA

Jagorčevina i maslačak izuzetno blagotvorno djeluju na naše organe za varenje, jetru i crijeva. Takođe poboljšavaju cirkulaciju krvi u bubrezima.

Salata od maslačka se preporučuje ljudima koji su imali srčani ili moždani udar zato što ima jako veliku količinu manitola – supstance koja pomaže da se što prije oporave.

Važno je imati u vidu da kada pravimo salate od divljeg i samoniklog bilja da to treba jako pažljivo oprati. Naravno, podrazumijeva se da biljke beremo sa ekološki što čistijeg područja. Na taj način ćemo maksimalno iskoristiti njihovu lekovitost i jesti salatu koja u sebi nema pesticida i drugih materija koje su česte u salatama koje se uzgajaju.

Salata od maslačka i jagorčevine je jako popularna u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji. Jagorčevina je biljka koja odlično djeluje na naše organe za disanje i koristi se protiv kašlja.

Kada smo isjeckali oprane i osušene listove jagorčevine i maslačka, blago posolimo i začinimo sa sokom od polovine limuna i nalijemo maslinovim uljem. Kombinacija limuna i maslinovog ulja je takođe jako dobra za našu jetru.

Salatu možemo ukrasiti cvjetovima jagorčevine koji su potpuno jestivi.