PRIJE 16 GODINA SU SVI PLAKALI: Nekoliko sati prije tragične nesreće Toše Proeski dao je priznanje koje ledi krv u žilama

Toše Proeski preminuo je prije 16 godina, a nastradao je u tragičnoj automobilskoj nesreći kod Nove Gradiške dok je bio na putu na Zagreb.

Jedan od omiljenih pjevača ovih prostora Toše Proeski izgubio je život prije točno 16 godina u tragičnoj automobilskoj nesreći pored Nove Gradiške, a vijest o njegovoj smrti šokirala je i slomila tisuće njegovih obožavatelja.

Toše je tada imao samo 26 godina, a brojni obožavatelji i kolege ni danas ga ne mogu prežaliti, a njegove pjesme poput “Igre bez granica”, “Bože, brani je od zla”, “Ledena”, “Čija si”, “Ko ti to grize obraze”, “Pratim te” i danas su među omiljenima, a njihove tekstove mnogi znaju od riječi do riječi. 

Nakon tragičnog događaja u Zagrebu je održana komemoracija na kojima brojni poznati Hrvati i Tošini kolege nisu mogli suspregnuti suze, a među njima su bili Gibonni, Maja Šuput, Renata Končić Minea, Luka Nižetić, Lana Jurčević, Ivana Banfić, Nina Badrić i mnogi drugi. 

Samo nekoliko sati ranije dao je i svoj, nažalost, posljednji intervju u kojem je priznao da mu teret slave teško pada, čak i da bi se volio povući iz javnosti. Bio je to prvi put da je Toše javno progovorio o toj temi.

“Želim, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako kažu, u bubanj i gotovo. Nema povratka. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakiranja. Putovanja u Zagreb, pa nazad, putovanje u Australiju. Pravim greške, kao svaki normalan čovjek, svakodnevno. Nisam bezgrešan, svetac niti anđeo, daleko sam od toga, ali sam daleko i od ružnih priča koje mi se pripisuju otkad sam poznat”, požalio se tada Toše za Canal 5.

Uz to je naglasio i kako bi volio imati djevojku koja neće biti s njim samo radi slave.

“Nije to ugodno. Ni novac, ni automobili, ni ništa drugo nije presudno za ljubav. Znam koje su prave vrijednosti. Želim takvu djevojku”, priznao je Toše, a požalio se i na novostečena prijateljstva.

“To me jako spušta na zemlju. Ne vjerujem u nova prijateljstva jer sam imao loše iskustvo, sa starim sam prijateljima siguran. Želim u šetnju, u kupovinu, uvečer u kafić, ali ne mogu. Prije desetak dana šetao sam ispred izloga i shvatio da više od šest-sedam godina nisam izišao, prošetao se gradom i rekao: Ovo mi se sviđa. Ući ću i kupiti. Misliš da ne želim? Želim kao i svi normalni ljudi”, zaključio je tada neraspoloženi Toše.

Tijekom posljednjih mjeseci života puno se pričalo o njegovoj ljubavi s rukometašicom Andrijanom Budimir, no pitanja i razgovore o njoj pokušao je izbjeći.

“Želim zaštititi barem jedan dio života. Često smo zajedno kao prijatelji. Vrijeme čini svoje. Ako bude novosti, obavijestit ću vas na vrijeme”, izjavio je Toše.

Voditelji emisije u kojoj je gostovao na kraju su mu poželjeli sretan put u Zagreb, u kojem je trebao snimati nove spotove.

“Ti znaš koliko te volim. Zlato moje, čuvaj mi se. Nemoj dijeliti energiju na sve strane”, rekla mu je voditeljica i izgrlila ga.

“Moram”, kratko joj je na to odgovorio Toše, kojemu je to bio posljednji intervju u životu.

Toše je osim po svojoj glazbi ostao upamćen i po svojem dobrotvornom radu, dobio je nagradu Majke Terezije za brojne humanitarne nastupe, bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje i pomagao je djeci, a njegova pjesma “This world” proglašena je himnom organizacije.