PRAŠINA U STANU ME NERVIRALA, A ONDA MI JE SVEKRVA DALA 0DLIČAN RECEPT: Sad Čistim Kuću Trostruko Rjeđe, A SVE BLISTA

Užurbani način života nam ne ostavlja vremena da svakog dana možemo čistiti kuću, a posebno brisati prašinu sa stvari.

Najčešće u prodavnicama uzimamo stredstva za čišćenje, ali problem je što sastojci u njima imaju negativno djelovanje na ljudski organizam, od iritacije kože, pa sve do kancerogenog dejstva!

Srećom, postoji recept kako da sami napravimo nešto jednako efikasno, a manje štetno za ljudsko zdravlje.

7-jednostavnih-nacina-da-smanjite-kolicinu-prasine-u-kuci

Potrebno vam je:

1 šolja vode, 1/4 šolje alkoholnog sirćeta, 2 supene kašike maslinovog ulja, 10-15 kapi esencijalnog ulja.

prasina-347gu5yo1i22m28k3k188w

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte u praznoj boci sa raspršivačem. Dobro promućkajte bocu prije upotrebe. Naprskajte tečnost na površinu koju brišete ili na krpu i obrišite prašinu. Zahvaljujući moćnom prirodnom sredstvu, brisaćete prašinu trostruko rjeđe!

BONUS:

KAKO SAČUVATI MUŠKATLE T0KOM ZIME: Uz Ove Savjete Cvijetne Ljepotice Će Vam Na Ljeto Opet Krasiti Terasu

Sada je pravi trenutak da pravilno spremite muškatle za „zimski san“

Jesenji dani donose niže temperature, posebno noći i ujutru, te je neophodno prije prvih mrazeva cvijeće unijeti unutra. Koliko treba da bude temperatura prostorije u kojoj će prezimiti i koliko često ih treba zalivati?

#Lupon
Ne cvjeta ispod 15 stepeni

Kada se temperatura spusti na 10 do15 stepeni, muškatle ulaze u fazu mirovanja. Mogu da prežive dugo, ali u toj fazi nema cvijeta. Mnogi ne znaju, ali muškatle ne prestaju da rastu samo kada je temperatura niska, već i kada je više od 30 stepeni.

Neka vas ne zavara topla jesen i cvetovi koji se još uvek održavaju. Muškatla cvjeta i sada, posebno kada su noći prijatne. Međutim, bez obzira na temperaturu deveti mjesec je odličan momenat za veliko spremanje muškatli. Krajem ovog mjeseca treba ukloniti sve cvjetove. Pravilo je, ne samo uvele, već i sveže. Biljci je to neophodno da bi štedela energiju, poslije ljetnjeg ukrašavanja vaših bašti.

Većina listova otpada tokom zime. Uvele je najbolje ukloniti ručno, ali ne treba ih seći. U tom slučaju će ostati samo tanke grane. Početkom novembra, dakle, pre prvih mrazeva, muškatle je potrebno skratiti na oko 20 centimetara. Tada se uklanjaju uveli i oštećeni listovi. Kada se biljka očisti, muškatle bi trebalo ostaviti u prostoriju, u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Na vama je izbor prostorije, a to mogu biti magacini, suterenske prostorije, ostave ili plastenici koje ne koristite toko zime.

Ne dozvolite joj da oslabi

Najveća noćna mora ljubitelja cvijeća je da im muškatle propadnu tokom zime. To se dešava ako se nalaze u prostoriji koja je topla i mračna, koja nije pogodna mjesto za prezimljavanje. U takvim prostorijama kod muškatle izbijaju tanki i bledi izdanci, piše Agroklub. Oni iscrpljuju biljku, pa čak i da „preživi“ sljedeće sezone, bile daleko slabija i mogućnost da je povratite u život i da opet cvjeta cijelo ljeto su veoma male.

Oprezno sa zalivanjem i prihranjivanjem

Zimi se muškatle zalivaju povremeno. Dovoljno je jednom u dvije nedjelje ili mjesec dana joj dati vodu. Ali nikako ih ne treba prihranjivati do marta, jer njoj je potrebno mirovanje i „zimski san“.

Na proljeće muškatle se ponovo orezuju. Otprilike 20% visine biljke treba skratiti i nakon toga ih zaliti. Poslije dvije do tri nedjelje presađuju se u novu zemlju, koja je svježa. Uz presađivanje, postepeno treba povećavati količinu vode za zalivanje, a ujedno treba početi i sa prihranjivanjem, piše Najžena.