POČELA NAJEZDA SMRDIBUBA – EVO KAKO IZBJEĆI SMRAD: Samo trebate OVO uraditi kad je vidite

Smrdibube, dosadni insekti koji nezvani ulaze u kuće i stanove kao i komarci, već su se pojavile u Beogradu

Obično se javljaju tokom jeseni, ali uprkos tome što je do nje ostalo više od mjesec dana, u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nisu poranile.

Doktor Ivan Aleksić kaže da to znači da im vrijeme odgovara.

– Čim su se pojavile, znači da im vlažno i kišno vrijeme odgovara, tako da nije rano – rekao je dr Aleksić.

U Beogradu smrdibuba, već godinama unazad, najviše ima u dijelovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma, kao i u dijelovima sa puno zelenila.

Čim se dan skrati, a noći postanu svežije, smrdibube ulaze u kuće. One nisu opasne po ljude. Samo ispuštaju neprijata miris kada se uznemire, odnosno kada vide neprijatelja u blizini, a to je uglavnom čovjek.

Kako je ranije za naš portal objašnjavao Aleksić, izbacivanje te smrdljive supstance je oblik adaptacije na izbegavanje predatora.

– Kada su u opasnosti, ispuštaju neprijatan miris iz žlijezda, stavljajući na znanje neprijatelju da su neukusne. Žlezde u grudnom dijelu jedinke luče supstance iz pora kada su uznemirene. Miris može biti sličan korijanderu. Da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema – rekao je ranije Aleksić.

Prema njegovim riječima, one ulaze u zatvoren prostor kako bi se sklonile od hladnih noći i jutara:

– Smrdibube su biljni paraziti koji se hrane biljnim sokovima voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega ih uzgajivači smatraju za štetočine. Neke vrste smrdibuba su korisne, pošto se hrane štetnim insektima. Kod nas se najčešće u prirodi nalazi kupinova stenica ili smrdljivi Martin. Najčešće je braon-zelene boje, sa narandžastim nogama. U jesen, kada nastupe hladnije noći i jutra, traže pogodan zaklon u kome će neaktivne provesti nepovoljni, hladni period. U ovom periodu, otvoreni prozori na kućama i stanovima privlače smrdibube koje često uleću u njih i traže skriveno mjesto.

Protiv njih ne postoji nikakva preventivna mera osim stavljanja mrežica na prozore i zatvaranja svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. Upravo zbog neprijatnog mirisa koji širi, ne bi ih trebalo ubiti, već je lagano, pomoću papira izbaciti napolje.

Smrdibube su inače, poreklom iz Istočne Azije. Mogu se naći u šumama širom svijeta. Najčešće su braon boje sa narandžastim nogama i zelene.

(alo.rs)