NISMO NI SVJESNI ŠTA JEDEMO! – Evo šta znači zeleni krug oko kuhanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje

Da li ste ikada vidjeli tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuhali tvrdo kuhano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti. Objasnićemo šta je zapravo ovo.

Povrće treba da bude zeleno, jaje ove boje je malo sumnjičavo. Ali polako. Ako miris i tekstura nisu sporni, tamni krug takođe ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lijepo, ali možete ga jesti bez straha.

Odakle “dolazi” zeleni prsten oko žumanca?

Tamni oreol oko žumanca je rezultat predugog kuhanja jajeta. Kada ih pravimo mekane ili pržene, moramo gledati na sat. Kada teško kuhaju, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vrijeme. Na kraju krajeva, ne može se prekuhati jaje. Tačno… jesi li siguran?

Predugo kuhanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju, već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Vraćajući se na plavkasti obod, formira se kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz bjelanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površini žumanca.

Ako ne želite jaje sa sivim žumancem, ne kuhajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdom ljuskom koja se ljušti. Ponekad je guljenje tvrdo kuhanih jaja pravi izazov. Vrijeme je takođe važno kada se kuha tvrdo kuhano jaje. Previše dugo ili prekratko može pokvariti cijeli ukus.