NAJVAŽNIJI KORAK ZA SAVRŠENO TIJESTO: Zbog 1 greške će biti gnjecavo, a peciva i hljeb neće biti mekani

Najvažniji korak za savršeno tijesto koji mnoge domaćice preskču može napraviti veliku razliku.

Dizanje tijesta je važan korak u pečenju hljeba i peciva tokom kojeg se aktivira kvasac u tijestu. Za vrijeme fermentacije stanice kvasca u dizanom tijestu troše ugljenehidrate i izbacuju ugljen dioksid, plin koji uzrokuje širenje, odnosno dizanje tijesta.

Termin dizanje može se odnositi na bilo koju fazu fermentacije, od one prve, kad sastojke rukama udružimo u kuglu i mijesimo da nastane glatko tijesto, do konačnog dizanja, koje se događa nakon oblikovanja testa, odnosno neposredno prije pečenja, piše Index.hr.

ludo-tijesto-recept-1

Zašto je dizanje tijesta važno?

Ako se tijestu ne dopusti dizanje, kvasac ne može otpustiti ugljen dioksid, a gluten se neće rastegnuti da zadrži mjehuriće vazduha. Dizanje je bitan dio pečenja hljeba i raznih peciva koja se oslanjaju na kvasac za stvaranje vazdušnih džepova.

Na optimalnoj sobnoj temperaturi, od 22 do 25 stupnjeva, zamiješano dizano tijesto od oko kilograma brašna dizaće se oko 45 minuta, a važno je da ga pokrijete čistom kuhinjskom krpom i ne dirate i ne tresete tokom dizanja.

Takođe, nemojte premeštati posudu u kojoj je testo i odmaknite je od vrata ili prozora, odnosno od bilo kakvog izvora vazduha i promjene temperature. Stavite je negdje gdje nikome neće smetati i gdje će se moći nesmetano dizati.

Zato idući put bez žurbe – ako imate malo strpljenja, tijesto će vam vratiti višestruko svojom mekoćom.