NAJBOLJE TULUMBE KOJE SVIMA USPIJEVAJU, izgled i okus su očaravajući

SASTOJCI

TIJESTO:

250 ml vode

250 ml mlijeka

1 filđan (filđan je 50 ml) ulja

1 filđan šećera
18 žlica brašna ili 300 g
1/2 praška za pecivo
4 jaja
AGDA:
2 čaše od 250 ml vode
4 čaše šećera
1 vanilin šećer
1 feta limuna
ulje za prženje tulumbi, najmanje 700 ml

PRIPREMA

AGDA:

Sve sastojke za zaljev staviti u posudu i kuhati. Odokativni omjer vode i šećera je da vode uvijek treba biti 2 prsta poviše šećera. Sve skupa neka kuha na laganoj vatri 20-30 minuta nakon što uzavre. Zaljev ne smije biti rijedak, niti pregust, već fino sirupast.

Ohladiti.

TIJESTO:

Vodu, mlijeko, ulje i šećer uzavreti. Brašno i prašak za pecivo izmiješati. Posudu maknuti sa vatre, pa sasuti brašno SVE odjednom, ne malo po malo. Energično miješati drvenom žlicom dok se tijesto ne ujednači pa vratiti na vatru i stalno miješajući kuhati na tihoj vatri par minuta dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ohladiti. Dok se tijesto hladi, koji put ga promiješati da se po vrhu ne uhvati korica.
U hladno dodavati 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješati i kad se potpuno upije u tijesto, dodati sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko, mekano i svilenkasto.

Tulumbe se prže u dubokom ulju tako da plivaju u njemu.
Ulje za prženje tulumbi ne smije biti prevruće. Tulumbe se stavljaju u hladno ili mlako ulje pa se vatra pojača na srednje jaku.  Nakon što se jedna tura tulumbi ispržila, ulje malo prohladiti pa stavljati sljedeću turu. Ne prepuniti posudu tulumbama jer će one tijekom prženja narasti pa im ostaviti dovoljno slobodnog prostora za okretanje.  Metalnu špricu za tulumbe napuniti tijestom. Tijesto istiskivati direktno u ulje, hladno ili mlako pa pojačati vatru na srednju. Kad porumene sa svih strana, i rebra i utori između rebara (ovo je jako bitno jer dok ne dobiju boju između rebara nisu pržene), šupljikavom žlicom vaditi tulumbe, malo držati nad uljem da se ocijede i stavljati direktno u hladni zaljev. Neka se namaču dok se nova tura tulumbi ne isprži. Onda ih slagati jednu do druge u plitku posudu/tepsiju. Za drugu i svaku sljedeću turu tulumbi ulje prohladiti i ponoviti cijeli postupak prženja. Kad su sve tulumbe ispržene, zaliti ih preostalim zaljevom (u kojem su se namakale). Pokriti i ohladiti na sobnoj temperaturi pa spremiti u hladnjak.

Izvor: gurmanluk.com