LJUDSKA JETRA JE STVORENA DA PREŽIVI 600 GODINA, A ČOVEK JE UNIŠTI ZA SAMO 60: EVO KAKO!

Evo kako oštećujemo najveću žlijezdu u organizmu!

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

Ako je vjerovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre posljednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Vjeruje se da između 25-28 odsto svjetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih oboljelo u mladosti.

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbježno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.

Kako se liječi masna jetra?

Najvažniji faktor u liječenju masne jetre svakako je ishrana, koja podrazumijeva nizak nivo masnoće i ograničen unos namirnica koje potencijalno mogu da naštete jetri.

Kako hrana oštećuje jetru?

Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u crijeva. U crijevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospijevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porijekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holesterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa. Ovo su prvi simptomi akutne i hronične upale pankreasa

Kako sprečiti ili riješiti ovaj problem?

Iz ishrane bi trebalo izbaciti trans masti i generalno ograničiti unos masnoća. Za detaljni jelovnik, najbolje je da se konsultujete s ljekarom. U svakom slučaju, treba jesti što više namirnica koje se smatraju melemom za jetru – artičoke, bundeva, zelena salata, surutka, šargarepa, cvekla, kupus…