Koliko biste kilograma trebali imati za svoju visinu i godine? OVE VRSTE MJERENJA BI VAM MOGLE ODGOVORITI NA TO PITANJE

Dostupni su različiti alati za procjenu umjerenog raspona težine osobe, ali važno je napomenuti da se ti alati oslanjaju na čimbenike kao što su dob, visina i spol, koji možda neće u potpunosti obuhvatiti idealnu težinu pojedinca.

Ključno je razumjeti da nijedna formula ne može definitivno odrediti idealnu težinu osobe, a čimbenici poput prehrane, tjelovježbe i životnih navika igraju značajnu ulogu u potpori cjelokupnog zdravlja, bez obzira na težinu.

Shutterstock

Dok se alati poput indeksa tjelesne mase (BMI) često koriste, postoji rasprava među medicinskim stručnjacima o njihovoj korisnosti. BMI daje numeričku procjenu na temelju visine i težine, kategorizirajući pojedince u raspone kao što su pothranjenost, zdrava težina, prekomjerna težina i pretilost. Međutim, važno je prepoznati da BMI sam po sebi ne daje sveobuhvatan pogled na zdravlje osobe. Trebao bi se koristiti zajedno s drugim procjenama i testovima za prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih rizika.

Nadalje, BMI ne uzima u obzir individualne varijacije u sastavu tijela, zdravstvenom stanju ili potencijalnim zdravstvenim rizicima. Primjerice, visoko trenirani sportaši sa značajnom mišićnom masom mogu imati viši BMI, ali to ne znači nužno nezdravu težinu. Osim toga, BMI možda neće uzeti u obzir razlike među različitim rasnim ili etničkim skupinama, što može dovesti do pogrešnih tumačenja zdravstvenih rizika.

Shutterstock

Omjer struka i bokova i omjer struka i visine

Ostali alati, poput omjera struka i bokova (WHR) i omjera struka i visine (WtHR), nude dodatne uvide u zdravstvene rizike povezane s tjelesnom veličinom. WHR uspoređuje veličinu struka s veličinom kukova i može biti povezan s razinama visceralne masnoće i rizikom od srčanog udara.

Da bi izračunala svoj WHR, osoba bi se trebala izmjeriti oko struka na najužem dijelu, obično odmah iznad pupka. Zatim treba podijeliti ovu mjeru sa širinom svojeg boka na najširem dijelu. Primjerice, ako je nečiji struk 71 cm, a bokovi 36 inča, podijelit će 28 s 36, ​​dobivajući WHR 0,77.
Koristeći WHR, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2008. definira abdominalnu pretilost kod muškaraca preko 0,9, a kod žena 0,85.

WtHR, koji uspoređuje opseg struka s visinom, povezan je s razinama kolesterola i krvnog tlaka. Da biste izračunali WtHR, podijelite veličinu struka s visinom. Ako je rezultat 0,5 ili manji, to se smatra umjerenim.

Postotak tjelesne masti

Postotak tjelesne masti još je jedna važna mjera koja odražava sastav tijela točnije od BMI-a, WHR-a ili WtHR-a. Uzima u obzir različite vrste masti u tijelu i kritičan je za razne tjelesne funkcije. Pogledajte koji je zdrav postatak tjelesne masti na ovoj stranici.

U konačnici, bitno je prepoznati da procjena veličine tijela sama po sebi ne daje potpuno razumijevanje zdravlja osobe. Ključan je holistički pristup, uključujući razmatranje zdravstvenog stanja pojedinca. Svatko tko je zabrinut oko svoje težine ili sastava tijela trebao bi se posavjetovati s liječnikom za personalizirane savjete i strategije upravljanja rizikom.

(Autor: Dnevnik.hr)