Doktor-Dejan-Cubrila

Holesterol i Detoksikacija: Šta Dr. Dejan Čubrilo otkriva o Zdravoj Ishrani i Čišćenju Organizma

Kako se pravilno čisti organizam i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Holesterol i Detoksikacija

Jedna od najvažnijih tema za očuvanje zdravlja je pravilna ishrana i detoksikacija organizma. Profesor Dejan Čubrilo nam otkriva ključne aspekte ovih procesa i razbija brojne zablude koje se često vezuju za holesterol i detoksikaciju.

Povišen Holesterol i Masna Jetra

“Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina,” kaže dr Čubrilo. “To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje – jetri, gdje se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno.”

Loš Holesterol i Mitovi

Dr Čubrilo osvetljava i ulogu “lošeg” holesterola, objašnjavajući da on ima manje holesterola u sebi nego “dobar” holesterol. “Čemu on služi? Ako imate kamion koji treba da prenese robu u neko mjesto, a ta roba je holesterol, to ide preko LDL-a, lošeg holesterola. On je prosto kamion koji ide i koji vozi da bi nešto prenio. A šta prenosi? Prenosi materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je on loš? Nije. On je jako bitan. A kada taj kamion postane loš? Kad zarđa. Mi to zovemo oksidovani holesterol, odnosno nešto što ne može da prođe granicu i uđe na to mesto na koje smo poslali (da obavi posao i aktivira proizvodnju hormona). Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se zalijepiti negde i predstaviti početak razvoja ateroskleroze. Samo je taj holesterol loš.”

Granica Holesterol Vrednosti

Što se tiče graničnih vrednosti holesterola, dr Čubrilo ističe da svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne treba tumačiti kao tragediju. “Tada zaključujem da se on previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba preko žuči ili da je zarđao.” Preporučuje pacijentima antioksidanse i uvođenje više zdravih namirnica, voća i povrća u ishranu, kao i kontrolu insulina.

Najbolje Čišćenje Organizma

Dr Čubrilo naglašava da najbolje čišćenje organizma postiže sokovima od sveže ceđenog voća i povrća, bez unosa drugih namirnica. “Sokovi od voća i povrća, kada se konzumiraju više puta dnevno, pomažu detoksikaciji, ali moraju sadržati vlakna, malo masnoće i semenke da bi se umanjio skok insulina.”

Enzimi za Varenje i Zatvor

Govoreći o enzimima za varenje, dr Čubrilo ukazuje na problem stresa koji može dovesti do gubitka enzima. “Prvo što je zabranjeno u procesu detoksikacije jeste mast. Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je intoksiciran, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Jedite meso bez ulja, spremljeno u vodi, sa puno povrća. Jaja izbacujemo, mlijeko takođe.”

Uspešna Detoksikacija i Gubitak Kilograma

Iako mnogi žele da detoksikaciju povežu sa gubitkom kilograma, dr Čubrilo naglašava da uspešna detoksikacija znači uspostavljanje normalne funkcije crijeva. “Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mera. Uspješna detoksikacija znači uspostavljanje normalne funkcije crijeva.”

Kroz njegove reči, dr Čubrilo nam ukazuje na značaj razumevanja kako naš organizam funkcioniše i kako ga pravilno negovati kroz ispravnu ishranu i detoksikaciju.