Evo šta znači KRUG SA ETIKETE NA ODJEĆI i ovo je greška koju mnogi prave: Obavezno obratite pažnju na ove simbole, u protivnom uništićete nove stvari

Prve dvije stvari koju skoro svi urade kada kupe novi odevni komad je sječenje ili skidanje kartice na kojoj je oznaka veličine, a potom sječenje unutrašnjih etiketa koje ne treba zanemariti jer je na njima označeno kako pravilno održavati kupljenu garderobu kako bi što duže trajala.

Na tim etiketama nalaze se univerzalni simboli koji označavaju određenu radnju i postupak za održavanje odjeće.

Možda vas ovo interesuje?

Jedan od uobičajenih simbola koji se može pronaći na svakoj etiketi od odjeće je obični krug, koji je oznaka za hemijsko čišćenje. Krug dolazi u tri varijante, a evo što svaka od njih znači:

– krug sa slovom P znači da se taj komad odjeće može se samo hemijski čistiti

– krug sa slovom F znači normalno hemijsko čišćenje samo s naftnim rastvaračima

– precrtan krug je oznaka da taj komad odjeće ne bi trebalo hemijski čistiti

– prazan krug je oznaka da garderoba smije da se ubaci u mašinu za sušenje

Takođe treba obratiti pažnju na precrtani trougao koji je upozorenje da garderoba ne smije da se izbjeljuje, ali ako u trouglu piše “CL” to znači da odjeća sme da se izbjeljuje sa proizvodima na bazi hlora.

“Koritanca” sa vodom su napomena na kojoj temperaturi sme da se pere odjeća i da li je odjeća pogodna za pranje u mašini ili je najbolje oprati “na ruke”.

Simbol pegle je naznaka na kojoj temperaturi smije da se pegla veša, ako na simbolu ima samo jedna tačka – maksimalna preporučena je u tom slučaju 110 bez pare, sa dvije tačke 150 stepeni, a sa tri 200. Precrtani simbol pegle znači da nije preporučeno peglanje.

(Blic Žena)

Možda vas ovo interesuje?