EVO KAKO ZAŠTITITI CVIJEĆE OD EKSTREMNE VRUĆINE! Obično zalijevanje nije dovoljno, SAMO OVAKO NEĆE UVENUTI

Sunce i visoke temperature mogu biti poprilično iscrpljujući za biljke u bašti, čak i za one vrste koje ne zahtjevaju često zalivanje te podnose toplinu. U situaciji ekstremnih uslova brigu o biljkama treba prilagoditi i pružiti im malo više njege.

Erika Černoh, hortikulturistkinja Državne univerzitetske službe Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju za vrijeme vrućina.

Biljke zalivajte ujutro kako bi imale vremena da upiju potrebnu vlagu prije nego što nastupi najgora vrućina.

Zalivajte duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada je biljkama potrebna voda – jednostavno počnu da venu. Dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vrijeme je da ih zalijete. Takođe možete iskopati rupu pokraj biljke, duboku dva do tri centimetra, kako biste vidjeli treba li je zaliti. Osim toga, valja imati na umu to da je biljke u pjeskovitom tlu potrebno zalivati češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu mnogo duže od pjeskovitog tla.

Ako zalivate kanticom, zalivajte blizu tla ispod biljke.

Viseće i prizemne saksije zahtjevaju češće zalivanje od biljaka posađenih u zemlju. Češće ih provjeravajte tako što ćete zabosti prst u zemlju i vidjeti je li suha. Takođe, za vrijeme najveće vrućine viseće saksije s cvijećem premjestite u sijenku.

Zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno đubrivo.

Za zaštitu posebno dragocjenih biljaka koristite kao sijenku posebno namjenjenu tkaninu – postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi biljke imale neometanu cirkulaciju vazduha. Naime, temperatura ispod sijenke može biti i 10 stepeni niža.

U vrijeme visokih temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku, poput presađivanja, obrezivanja ili đubrenja.

Ako uzgajate sadnice, svakako ih premjestite na sjenovito mjesto.