DOKTORKA BRANISLAVA OTKRILA KOJA HRANA SE NIKAKO NE SMIJE UZIMATI UZ ANTIBIOTIKE: Napravićete sebi PAKAO OD ŽIVOTA

Antibiotike treba piti u tačno vrijeme jer je efekat jedne doze vremenski ograničen i mora postojati kontinuitet koncentracije lijeka u tijelu da bi bio efikasan“, savjetuje dr. Čilić

Ljekari više puta podsećaju da antibiotici ne liječe viruse i virusne infekcije i da ih posebno ne treba uzimati sami. Pored toga, važno je i kako se koriste. Ljekarka iz Zagreba Branislava Čilić otkriva šta treba da izbjegavamo da jedemo i pijemo dok ih koristimo.

Dakle, neki sastojci u grejpfrutu se razlažu u jetri istim enzimima kao i antibiotici. Zbog toga može doći do preklapanja i nepotpunih efekata antibiotika. Ona je dodala da nije pametno uzimati ni kalcijum i magnezijum.

Nema kalcijuma i magnezijuma

„Poznato je da kalcijum iz mlijeka, mliječnih proizvoda i hrane koja sadrži kalcijum, kao i lijekovi koje koristimo u liječenju osteoporoze, smanjuje resorpciju antibiotika u crijevima, a to se posebno odnosi na kinolonsku i tetraciklinsku grupu antibiotika. .U ovom slučaju, terapijska doza lijeka nije dostignuta u organizmu dovoljna je za borbu protiv bakterijskih patogena. To možete izbjeći uzimanjem lijeka dva sata nakon konzumiranja hrane bogate kalcijumom”, objasnila je ona i dodala da hrana sa kiselkast ukus, kao i hrana bogata vlaknima, ima sličan rezultat.

646139-profimedia0474430794-ff

Alkohol se ne preporučuje u kombinaciji sa bilo kojom grupom lijekova, uključujući antibiotike. Pogotovo ne kod antibiotika metronidazola, koji može izazvati hipoglikemiju, mučninu, povraćanje, probleme sa disanjem, ali i druge psihičke tegobe, konfuziju, konfuziju“, upozorava dr Čilić.

Šta je dobro sa antibioticima „Kod pacijenata na terapiji martefarinom treba uzimati hranu bogatu vitaminom K, jer antibiotik u crijevima uništava bakterije koje proizvode vitamin K. Važno je u antikoagulansnom liječenju da se efekat martefarina ne povećava, a posljedica je neželjena. krvarenje“, kaže doktor.

1099771-profimedia0650431420-ff

Pored antibiotika, treba uzimati i probiotike kako bi se obnovila crijevna flora, na koju antibiotici negativno utiču, jer uz loše bakterije uništavaju i dobre.

Takođe, antibiotike treba uzimati sa dovoljno tečnosti (oko 2 dcl), a voda je najbolji izbor.

Antibiotike treba piti u tačno vreme jer je efekat jedne doze vremenski ograničen i mora postojati kontinuitet koncentracije lijeka u tijelu da bi bio efikasan“, savjetuje dr. Čilić.