Doktorica kaže da OVE DVIJE NAMIRNICE NE SMIJU DA SE JEDU POSLIJE 40. i da dovode do najteže i neizlječive bolesti

Naše telo i način na koji funkcioniše se menja iz decenije u deceniju. Ulazak u četrdesete je najbolje vrijeme da provjerite cjelokupno zdravstveno stanje i da se odreknete stvari koje ste do sada radili.

Nutricionistkinja i endokrinolog Zuhra Pavlova rekla je da se od trenutka kada napunite 40 godina vide posledice života koji ste živeli do tog trenutka. Kao što koža pamti sve “grehove” iz mladosti, kao što je sunčanje bez zaštite, tako i cijelo tijelo će pokazati šta je najviše narušeno tokom dvadesetih i tridesetih.

“Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mliječne proizvode. Neophodno je da se češće jede morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, kurkuma i kumin. Važno je unositi dosta tečnosti, ovo se odnosi pre svega na vodu”, kaže Pavlova.

“Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice”, kaže Pavlova.

– Potrebno je da jedete raznu hranu radi zdravog mikrobioma – to je ključ dobrog varenja, a samim tim i zdravlja gastrointestinalnog trakta i celog tela. Tražite raznolikost unutar svake grupe hrane. Na primer, preporučuju se mahunarke: grašak, pasulj, sočivo, mungo pasulj, leblebija. Žitarice – ne samo pirinač ili heljda, već i proso, sirak, kukuruz, spelta, kinoa. Mliječni proizvodi koji su korisni su kiselo mlijeko, odlično utiču na organizam u cjelini, a posebno na mikrobiom – savetovala je doktorka.

Doktorka endokrinologije istakla je da žene ne smiju da zanemare hraniljivost ribe, posebno u srednjim godinama. Predložila je konzumiranje crvene ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline, stare sireve, pečurke, grejpfrut. Namirnice bogate omega-3 pomažu podstiču zdrave metaboličke procese. Takođe, zeleno voće i kiseli kupus mogu biti korisni kao izvor antioksidanata.

Prema njenim riječima, u ishranu je poželjno dodati i heljdu, orašaste plodove sa visokim sadržajem magnezijuma, proklijale žitarice i mahunarke, koji efikasno podstiču proces detoksikacije organizma. Od začina kurkumin djeluje protivupalno, a vitamin C, koji se nalazi u citrusima, ali i u brokoliju, karfiolu i kimčiju, snažan je antioksidans.