Dansko pecivo

Sastojci:

– 300 ml mlijeka
– 2/3 kvasca
– 1 kašika šećera
– 1 kašikica soli
– oko 700 – 800 gr brašna
– 250 gr putera
– dzem od kajsije
– 100 gr šećera u prahu
– 1/2 kašikice cimeta
– 1 žumance

Priprema:

Možda vas ovo interesuje?

Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašikicu soli pa i to razmutiti. Dodati 50 gr putera, a ostatak margarina staviti u friz, dodati i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umjesiti meko, glatko tijesto.

Ostaviti da ga odstoji 15 minuta.

Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.

dansko-pecivo-1

Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dijela.

dansko-pecivo-2

Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i rendajući margarin na trećinu tijesta, pa prebacivati tijesto.

Svaki put ostaviti da odstoji 10 minuta. Tijesto bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači. Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući tijesto opet u pravugaonik, da bude s’prsta debljine, pa isjeći ga u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm.

Svaki kvadrat zarezati po 1cm od rubova.

dansko-pecivo-4

U sredinu staviti dzem od kajsija, pa prebaciti izrezane krajeve, trouglove jedan prako drugog. Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja.

dansko-pecivo-6

Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom. Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta. Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, vidjet ćete kad fino porumeni. Pečeno dansko pecivo izvaditi iz rerne, poslagati na poslužavnik i posuti šećerom u prahu u koji smo dodali malo cimeta.

Izvor: domacirecepti.net

Možda vas ovo interesuje?