ČEMU SLUŽI SJAJNA STRANA ALUMINIJUMSKE FOLIJE, A ČEMU MAT?: Kako ovo prije nismo znali

Skoro niko ne obraća pažnju na različite strane aluminijumske folije.

Aluminijumska folija – izum kojem je svako domaćinstvo i te kako zahvalno. Ona je neophodan element u preharambenoj i farmaceutskoj industriji, ali njena upotreba je naširoko rasprostranjena. Ima brojne benefite – sprječava proces oksidacije, mešanje mirisa i ukusa i stvaranje vlage i bakterija.

Aluminijumska folija ima dvije strane – jednu koja je mat i drugu koja je sjajna. Ipak, istina je da malo ko obraća pažnju na njih prilikom upotrebe. Da li znate koja od njih je “prava”, odnosno, koja obavlja “posao” baš onako kako treba? Sjajna i mat strana folije nastale su zbog procesa proizvodnje, u zadnjoj fazi, kada dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vrijeme. Strana koja dolazi u dodir sa visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, a druga ostaje mat.

Kada foliju koristite za hranu, vjerovatno mislite da nije važno na koju stranu ćete je okrenuti, ali pojedini proizvođači ističu da se maksimalna efikasnost postiže kada je hrana postavljena na mat stranu i obmotana njome. Takođe, postoji još nekoliko zanimljivosti o ovom “alatu”: prva upotreba aluminijumske folije u SAD-u zabilježena je davne 1913. godine, u proizvodnji čokoladica i žvaka “Live Savers”. Vremenom je proces proizvodnje evoluirao i usavršio se, uključujući štampu, boju, lak i otisak.

Godišnja proizvodnja aluminijumske folije je 2003. godine u Evropi iznosila 800 hiljada tona, dok je iste godine u SAD-u proizvedeno 600 hiljada tona. Oko 75 odsto aluminijumske folije koja se proizvede koristi se za pakovanje hrane, kozmetike i lekova, dok sе preostalih 25 odsto koristi u industrijskoj proizvodnji za termalne izolacije, kablove, elektroniku i drugo.

(MONDO)