Brzo i bez pečenja: Jednostavna torta s pudingom

Sastojci:700 ml mlijeka,2 pudinga od vanile,200 grama putera,200 grama šećera u prahu,dvije kašike kristal šećera.

Još:40 komada petit keksa,100 grama mljevenog plazma keksa,jedna kašika kakaoa,jedna kesica vanilin šećera,400 ml mlijeka,100 grama šlaga,150 ml vode,jedna kašika ekstrakta od ruma.

Priprema:Prvo kuvati puding. U 200 ml mlijeka razmutiti puding i dvije kašike šećera, a ostatak staviti da prokuva. Kad prokuva mlijeko, zakuvati puding i miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i skroz ohladiti.

Pomiješati vanilin šećer, mljeveni keks i kakao, a u tu smjesu dodati 200 ml vrelog mlijeka i izmiješati. Ostaviti da se hladi.

Ulupati puter sa šećerom u prahu pa mu postepeno dodavati ohlađen puding od vanile i izmiješati mikserom. Ulupati šlag sa 150 ml vode pa kremi od vanile dodati pola šlaga i izmiješati mikserom. Krema bi trebalo da bude gusta. Kada budete dodavali šlag, dodajte prvo dvije kašike pa izmutite, da ne bi slučajno bilo rijetko (ne bi smjelo da bude). Za svaki slučaj, za one koji prvi put prave ovakvu vrstu kreme, neka paze. Zatim tu smjesu podijeliti na dva dijela. Jedan je 2/3, a drugi 1/3.

U dio koji je 1/3 dodati smjesu keksa. Ta smjesa, ako duže odstoji, može da se stegne (pravite smjesu kada pravite i tortu). Zagrijte 200 ml mlijeka i dodajte mu rum. 40 komada keksa podijelite u 4 gomile po 10.

Uzmite dugačku usku tacnu i poslažite 10 komada namočenog keksa u mlijeko i rum, u 2 reda po 5 komada. Nanesite onda tamnu kremu pa svijetlu. Ponovite tako do kraja.

Imaćete dovoljno i mlijeka za umakanje i kreme za mazanje, samo nemojte razvlačiti predebelo i biće sasvim dovoljno. Ostatkom šlaga premažite tortu odozgo. Ostavite tortu da odstoji tri do četiri sata, kako bi keks upio mlijeko.