Bolognese torta

Sastojci

– 400 g  paste
– 100 g rendanog parmezana
– 200 g ricotta sira
– 100 g gaude
– 1 bolognese umak
– 700 g mljevenog mesa
– sjeckani peršun

Priprema

1. Recept za bolognese umak nisam pisala jer vjerujem da svako ima svoju verziju. Napravite ga sa ovom količinom mljevenog mješanog mesa. Moja preporuka je da ga dobro ukuhate da ne ostaje vode.

2. U posoljenoj vodi skuhajte pastu. Nemojte ga ni prekuhati jer vam neće moći stajati uspravno prilikom slaganja u kalup. Isperite u hladnoj vodi, dobro prosušite i pomješajte sa 2 kašike maslinovog ulja.

torta3

3. Pastu pomješajte sa 100 g rendanog parmezana i slažite uspravno, jedan uz drugi u kalupu za torte. Od sira će se medjusobno ljepiti i fino će stajati.

4. Premažite cijeli biskvit slojem ricotte i lagano gurnite prstima ili kašikom što dublje niz pastu.

5. Preko toga premažite vruć (topli, nikako hladni) umak bolognese i takodje probajte sa kašikom što više pritisnuti. što više napunite pastu, biće ukusnija i sočnija i ljepši ce vam biti presjek kada odrežete komad torte.

6. Stavite da pečete 15 minuta na 200*C. Izvadite i izrendajte gaudu. Vratite nazad u pećnicu na još 15-ak minuta, čisto da se sir otopi i poprimi boju.

7. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite toplo.

POSLUŽIVANJE: Pastu dobro ocjediti jer će vam se u suprotnom cjediti voda tokom pečenja. Bolognese umak premažite dok je još vruć kako bi otopio ricottu i kako bi se sve fino slilo niz pastu.

Izvor: kuhinjica.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)