BEZ PRSKANJA ULJA: NAČIN ZA PEČENJE POMFRITA KOJI IMA OSAMDESETAK UMJESTO 300 KALORIJA

Krompir je neizostavan dio gastronomije na ovim prostorima bez obzira na to pravimo li pire od krompira kao prilog mesu, dodajemo li ga u varivo ili pečemo u rerni. Od njega se pravi i hladna salata te pripremaju njoki i kroketi.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina za pripremu krompira je pomfrit. Tanko narezan krompir peče se u dubokom ulju, zbog čega se nalazi na spisku namirnica koje bismo trebali jesti samo u rijetkim prilikama.

Zbog ovakve termičke obrade krompir „popije“ puno ulja i znatno povećava kalorijsku vrijednost namirnice. U sto grama običnog krompira nalazi se oko 77 kalorija, dok ista količina pomfrita ima oko 300 kalorija.

No, jeste li znali da hrskavi pomfrit možete ispeći i bez trunke ulja ili s vrlo malo ove namirnice? U svijetu, ali i kod nas sve su popularnije friteze na vrući zrak (air fryer), koje, kao što im ime kaže, omogućavaju prženje hrane uz pomoć vrućeg zraka.

Za razliku od pečenja u rerni, krompiri pečeni u fritezi na vrući zrak hrskaviji su, jer zrak struji i termički obrađuje namirnicu na manjem prostoru. Zbog toga iziskuje i kraće pečenje. Povrh svega, pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak lišeno je prskanja ulja i nereda u kuhinji.

Kako ispeći pomfrit u fritezi na vrući zrak?

Ilustracija

Dovoljno je manju količinu osušenog i narezanog krompira staviti u košaru friteze na vrući zrak, odabrati vrijeme i željenu temperaturu te započeti termičku obradu. Friteza se automatski isključuje nakon isteka odabranog vremena, što smanjuje šansu od pregorijevanja hrane.

Ovisno o debljini izrezanih krompirića, za pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak bit će vam potrebno 10 do 20 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stepeni. Poželjno je da na pola pečenja protresete košaru i provjerite kako izgledaju krompiri.

Ne pretrpavajte košaru jer ćete tako smanjiti šansu za ravnomjerno pečenje krompira.

Krompiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog okusa na koji smo tradicionalno navikli. Ako želite, očišćeni, narezani i osušeni krompir možete pomiješati s jednom žlicom ulja prije stavljanja u fritezu na vrući zrak. Tako pripremljen krompir bit će ukusniji, ali i dalje zdraviji od uobičajenih krompira pečenih u dubokom ulju.

Iako se u fritezi na vrući zrak može pripremiti sve od muffina do pizze, idealno su kuhinjsko pomagalo za pripremu pohovanog mesa, ribe i povrća te drugih jela koja se inače peku na dosta masnoća.