AKO VAS NAPADNE PAS, IZGOVORITE MU SAMO OVU RIJEČ: Tako ćete sebi SPASITI ŽIVOT, kad je ČUJE UKOPAĆE SE U MJESTU

Svjedoci smo, nažalost, mnogih slučajeva kada psi nasrću na ljude, a nerijetko i sa težim posljedicama.

Zbog toga je važno znati kako se sačuvati ako bi se našli u sličnoj situaciji.U nastavku su preporuke stručnjaka i kinologa kako da spriječite ujed životinje.

Pokušajte da sačuvate smirenost Psi, kao i neke druge životinje, zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati da pobjegnete. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje Ako je pas na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbjeći pažnju životinje.

Ne gledajte životinju u oči
Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao prijetnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju, i najvjerovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ranac – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

Dajte komandu životinji Ako pas nastavlja da pokazuju agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju prijeteći i vrišteći.

Djelotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu.