AKO PARADAJZ PRIHRANITE SA OVIM: Imaćete sočne i zdrave plodove sve do novembra – SAVJET BAŠTOVANA

Paradajz je takva biljka koja iz zemlje “izvuče” svu energiju, ali nam zato daje najsočnije plodove

Da bi stabljika bila jaka, listovi zeleni, a plodovi jaki i sočni – paradajz će uzeti sve iz zemlje. Stoga je veoma važno obogatiti zemljište prije sadnje paradajza.

Veoma je važno i vrijeme đubrenja.

Kada đubriti paradajz?

Paradajz treba đubriti samo 2 puta tokom sezone: nakon sadnje i neposredno prije ploda.

Najveća greška koju prave baštovani je da đubrivo stavljaju u rupu u koju treba da stave sadnicu paradajza. Ali to može da ošteti korijen biljke, pa se ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mjesec dana prije sadnje. Izmiješajte đubrivo, pomiješajte organsko đubrivo, bilo šta, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tokom sadnje.

Koje đubrivo je najbolje za sadnju paradajza?

Svaki baštovan ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali predlog je da se koristi ono sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcijum i magnezijum.

Prije sadnje nahranite zemljište đubrivom sa velikim stepenom azota.

Kada vidite da se paradajz sprema za prve plodove, oko njega pospite đubrivo sa velikim sadržajem kalcijuma i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdavi i sočni.

NAPOMENA: Da biste obezbijedili kalcijum paradajzu, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezijum ćete nadomjestiti ako zemljištu oko paradajza dodate Epsom so.

SAVJET +: Đubrivo iz “domaće radinosti” je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

(Stil)