10 namirnica koje PODMLAĐUJU I ZBOG KOJIH LJUDI ŽIVE DUŽE: Ishrana koja BRIŠE BORE

Američki stručnjak za pravilnu ishranu Mani Nijambi izdvojila je 11 nutrijenata koji pozitivno utiču na imuni sistem i pomažu našem tijelu da se osjeća bolje.

“Pazite šta jedete, izbacite šećer i unosite što više tečnosti”, kaže Mandi Nijambi. Stručnjak za biologiju matičnih stanica i nutricionizam, ističe da sve što jedemo pored zdravstvenog stanja organizma utiče na naš izgled.

VITAMIN A
Unošenje namirnica vitaminom A odličan je način zaštite dugovečnosti kože i ovaj vitamin pojačava sposobnosti kože da se obnavlja. Uz blagotvorno delovanje na kožu, konzumacija vitamina A važna je i za vid, imunološki sistem i reproduktivne organe.

Vitamin A – namirnice: Ribe, jaja, govedina i mlečni proizvodi su bogati vitaminom A, jednako kao i spanać, šargarepa i slatki krompir.

VITAMIN B12
Vitamin B12 prisutan je u metabolizmu svake stanice našeg tela i igra važnu ulogu u absorbovanju proteina. Ovaj vitamin je važan za naš nervni sistem i proizvodnju crvenih stanica u koštanoj srži. Osim toga, vitamin B12 pomaže u očuvanju elastičnosti vaše kože.

VITAMIN C
Poznati antioksidans igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena – glavne komponente vaše kože čija proizvodnja se s vremenom smanjuje, a to je razlog zašto se pojavljuju bore na licu. Uzimanje dodataka ishrani u obliku kolagena ili konzumiranje hrane bogate vitaminom C može pomoći u prevenciji pojave dubokih bora oko očiju.

Voće, posebno pomorandže, jagode i borovnice bogate su vitaminom C, a od povrća treba jesti španać, crvene paprike, paradajz i prokelj.

VITAMIN D
Ovaj vitamin pomaže u reguliranju količine kalcijuma i fosfata prisutnih u tijelu, a pomaže i u borbi protiv infekcija. Nedostatak vitamina D može da izazove bolovima u mišićima i kostima, kao i stvaranjem akni na licu.

Mlijeko, žitarice i sok od pomorandže, ali i izloženost sunčevoj svjetlosti pomaže.


VITAMIN E
Na vitamin E gledajte kao najboljeg saborca za vašu kožu. Njegova uloga je da održava zdravlje očiju i kože. Doprinosi očuvanju dugovečnosti kože i prepun je antioksidanata i pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljaka.

Bademi, sjemenke suncokreta i biljno ulje sadrže vitamin E, losos i avokado.

VITAMIN K
Možda je manje cenjen od vitamina C ili D, ali vitamin K ima mnoge prednosti kada je u pitanju očuvanje kože. Pomaže u zgrušavanju krvi, što znači da igra važnu ulogu u zaceljivanju rana, ali i u smanjivanju ožiljaka, tamnih kolutova oko očiju i pojavi kapilara na površini kože.


Vitamin K pomaže da tamni kolutovi oko očiju nakon neprospavane noći budu manje vidljivi.

Mnoge namirnice sadrže ovaj vitamin, na primer, kelj, mliječni proizvodi i voće poput borovnica.

OMEGA 3, 6, 9
Ove tri vrste masnih kiselina imaju presudnu ulogu u dobrobiti stanica u našem tijelu, a svaka ima različite blagodati za zdravlje. Mandi kaže da omega masne kiseline doprinose da koža bude elastična, popravljaju nedostatke na koži i pomažu u zadržavanju vlage. Omega 3 odlične su i kod upalnih procesa na koži.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumaciju dvije porcije masne ribe nedeljno kako bismo postigli ravnotežu.

Razne vrste sjemenki, poput lanenih, semenki bundeve i čia – one sadrže omega 3, 6 i 9, kao i biljna ulja, pistaći i orasi. Neke od njih možete pronaći i u masnoj ribi poput lososa i u avokadu.

LACTOBACILLUS
To je vrsta dobre bakterije za koju Mandi tvrdi da pomaže zaštiti kože, očuvanju vlage u njoj i u borbi protiv upala po cijelom tijelu.

Fermentirana hrana poput jogurta i ukiseljenog povrća.

KURKUMA
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja pomaže u održavanju ravnoteže tjelesne energije i jačanju imunološkog sistema. Osim toga, kurkuma je prepuna vitamina C, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, itd.

Kurkumu možete kupiti u gotovo svakom supermarketu kao začin.

ASHWAGANDHA
Lekovita biljka koja, između ostalog, pomaže i kod stresa – smanjuje proizvodnju kortizola, a time i smanjuje njegove negativne učinke na kožu.

Kortizol, koji je poznat kao hormon stresa, naše telo prirodno proizvodi, posebno nakon što se ujutro probudimo. Ali, kada smo pod velikim stresom, naše telo proizvodi dodatne količine što kožu čini sklonijom aknama i borama.

Ovu biljku ćete pronaći u specijalizovanim radnjama, prenosi Daily Mail.